Gyártók Nagy lépést tesz a Stellantis az elérhető e-autókért

Nagy lépést tesz a Stellantis az elérhető e-autókért

autopro.hu/P.B. | 2024.01.12 15:19

Nagy lépést tesz a Stellantis az elérhető e-autókért

Fotó: Stellantis

A Stellantis január 12-én bejelentette, hogy befektet a nátriumion akkumulátorokat fejlesztő Tiamat startupba. A Stellantis ezzel diverzifikálja portfólióját, de ami talán fontosabb, lehetősége nyílhat tömegesen gyártani elektromos járműveket az előállítási költség csökkentésével.

Hirdetés

A Stellantis befektetése része a Tiamat kezdeti 150 millió eurós támogatás gyűjtését célzó körnek. A konszern által befektetett összeget nem hozták nyilvánosságra. Az összeget részben egy észak-franciaországi akkumulátorgyár építésére fordítják majd – árulta el a Tiamat vezérigazgatója, Herve Beuffe újságíróknak.

Ez az akkugyár a régió ötödik úgynevezett gigagyára lesz, az üzemnek 2026-ra kell elkészülnie, ekkor 0,7 gigawattóra kezdeti kapacitással kell rendelkeznie, amelyet 2029-re 5 gigawattórára lehet növelni – írja a Reuters.

Olcsóbb, de kisebb a hatótávolság

A 2017-ben a francia állami tudományos kutatóintézetben, a CNRS-ben született Tiamat azt állítja, hogy versenyképes akkumulátorokat tud előállítani lítium nélkül. Az elektromos átállás miatt a lítium nagyon keresett, ám egyre fogyó nyersanyag, a nátrium azonban sokkal bőségesebben elérhető. A nátriumion akkuk tehát olcsóbbak lehetnek, ám kisebb hatótávolságot tudnak biztosítani.

„A széles körben elérhető nyersanyagokat használó, fenntarthatóbb és megfizethetőbb akkumulátorok kulcsfontosságú részét képezik a Dare Forward 2030 stratégiai tervünk ambícióinak, amelynek célja, hogy 2038-ra elérjük a nulla szén-dioxid-kibocsátást” - mondta Ned Curic, a Stellantis technológiai részlegének mérnöki és műszaki igazgatója.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink