Gyártók Nagy hatótávú koncepcióautót mutat be a Mercedes

Nagy hatótávú koncepcióautót mutat be a Mercedes

autopro.hu/D.Á. | 2021.12.18 04:20

Nagy hatótávú koncepcióautót mutat be a Mercedes

Mercedes-Benz Vision EQXX | Fotó: Mercedes me media

Demonstrálja a márka jövőbeli filozófiáját a hamarosan debütáló Mercedes-Benz Vison EQXX tanulmányautó. A tisztán elektromos modell áramvonalas külsőt és dízelmotoros autóktól megszokott hatótávot ígér.

Hirdetés

A Mercedes-Benz a valaha készített leghatékonyabb autóként hivatkozik a futurisztikus formájú, áramvonalas EQXX-re, amely erőteljesen sugallja, mire számíthatunk a márkától a jövőben. A Mercedes 990 kilométeres hatótávot célzott meg a kompakt kategóriás koncepcióautóval, nagyjából 10,4 kilowattóra/100 kilométeres fogyasztás mellett, ezzel ez lesz a legnagyobb hatótávú elektromos Mercedes-Benz is egyben. A gyártó hangsúlyozta, hogy a nagy hatótávot nem úgy érték el, hogy egyszerűen nagyobb akkumulátort tettek az autóba – új fejlesztésről van szó, amely később megjelenik majd a márka kompakt utcai modelljeiben. A prototípusról tavaly kijelentette a gyártó, hogy képes lesz egy töltéssel megtenni az 1200 kilométeres Sanghaj-Peking távot, ami a jelek szerint nem sikerült.

Az EQXX sportos gyökereiről árulkodik, hogy fejlesztésében a márka Forma-1-es nagy teljesítményű hajtásláncokkal foglalkozó szakértői is részt vettek.

Új lendülettel kell írni a történelmet

A 2022. január 3-ára időzített bemutató bejelentésekor Markus Schäfer, a Mercedes vezérigazgatója elmondta, a márkának és az egész autóiparnak is teljesen újra kell gondolnia a jövő autóit az elektromos éra eljövetelével. Az autó, ahogy ma ismerjük, 130 év folyamatos fejlesztésének a terméke, ami alatt Schäfer szerint remek eredményeket ért el az iparág, de az elektromos autóknak sokkal gyorsabban kell fejlődniük. Hozzátette, hogy az EQXX nem csupán mutatóba készült, hiszen sorozatgyártásra alkalmas technológiákkal pakolták tele. Az EQXX akkumulátorcsomagjának cellasűrűsége 20 százalékkal nagyobb, mint az EQS egységében, és az EQS anno rekordnak számító 0,2-es közegellenállási együtthatójánál is jobbat produkál az EQXX.

Biztos tervek a jövőre nézve

A Mercedes-Benz 2022-től minden méretosztályban kínál majd tisztán elektromos modellt, 2025-től pedig minden modellje elérhető lesz tisztán elektromos hajtással. A márka szintén 2025-re időzíti három új, teljes modellpalettát lefedő elektromosautó-architektúra bemutatását: az MB.EA a közepes és nagy személyautókat, az AMG.EA a nagy teljesítményű típusokat, a VAN.EA pedig a kisteherautókat szolgálja majd ki.

Szintén bejelentették, hogy világszerte nyolc új akkumulátorgyárat fognak építeni (ebből négyet Európában), továbbá a belső égésű motorokra szánt kiadások 2026-ra a 2019-es értékekhez képest 80 százalékkal csökkennek majd — áll az Autocar cikkében.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink