Gyártók Működik a párbeszéd a BMW akkugyára kapcsán

Működik a párbeszéd a BMW akkugyára kapcsán

autopro.hu/P.B. | 2023.03.09 07:21

Működik a párbeszéd a BMW akkugyára kapcsán

Fotó: BMW Group PressClub Global

A BMW a számára abszolút hazai pályának számító Bajorországban építené fel következő akkumulátorgyárát, hogy a tartományban található autógyárait a jövőben onnan lássa el. A tervet természetesen több helyi is ellenzi, de egyelőre nincsenek heves viták.

Hirdetés

Magyarországon a legtöbb esetben a korrekt tájékoztatás hiányát rója fel a helyi lakosság egy-egy akkumulátorgyár tervezete kapcsán. A helyiek sokszor úgy érzik, nem kapnak kielégítő választ a félelmeikre, amik általában a vízhasználattal, a helyben használt veszélyes anyagokkal, esetleg a zajszennyezéssel kapcsolatosak. Bár hazánkban is rendeztek lakossági fórumokat az akkugyárak építése kapcsán, azok – az addigi hallgatás miatt – általában heves vitákba torkollottak. A BMW ennél előrelátóbb Németországban.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a BMW Bajorországban, Straßkirchen és Irlbach települések területén szeretné felépíteni a következő akkugyárát. A két érintett település önkormányzata meghívta a helyieket, hogy meggyőzzék a polgárokat a BMW új akkumulátorgyárának megépítéséről. A cél egy civil párbeszéd kezdete, amelyben figyelembe veszik és meghallgatják a lakosság aggodalmait és igényeit a nagy építkezés előtt – írja beszámolójában az Automobilwoche.

A helyi politikusok támogatják a beruházást

Február végén a prémiumgyártó megvásárolt egy 100 hektáros területet Straßkirchentől délkeletre, amelynek egy kis része a szomszédos Irlbach területéhez tartozik. A müncheni székhelyű cég itt akar felállítani egy nagyfeszültségű akkumulátorokat gyártó üzemet, amely a müncheni, regensburgi és dingolfingi bajor üzemeket látja el akkumulátorokkal. Körülbelül 1000 munkahelyet hozna létre a beruházás, emellett a két község adóbevételei is növekednének.

Ezek tükrében nem csoda, hogy Straßkirchen polgármestere, Christian Hirtreiter (CSU) támogatja a beruházást, és a projekt egyik legnagyobb szószólója. Hubert Aiwanger bajor gazdasági miniszternek (Frei Wähler) nehezebb a dolga, ő ugyanis már idén készülhet egy választásra, míg a polgármester mandátuma 2026-ig szól – a gazdasági miniszter legfőbb támogatói gazdálkodók.

Bár a politikusok támogatják a beruházását, a BMW tisztában van vele, hogy könnyen botrány is kirobbanhat a környezetvédelemre igen érzékeny német lakosság körében. Ennek megfelelően nagy a helyi lakosok befogadására irányuló törekvés. A növényekre és állatokra veszélyt nem jelentő új világítási koncepciót fognak alkalmazni az új üzemben a világításából eredő fényszennyezés elkerülése végett. A tetőket zöldíteni kell, fosszilis tüzelőanyagokat egyáltalán nem szabad használni a leendő gyárban. Az építkezés megkezdését már 2024-re tervezik, két ütemben, 65 és 35 hektáron.

Voltak a meghallgatáson tiltakozók is

A straßkircheni gimnáziumban tartott eseményen az egyik sarokban állította fel információs standjait a Livable Gäuboden (a helyi régió neve) polgári kezdeményezés, melynek célja az üzem építésének megakadályozása. A szervezet a termőföld elpusztulásától tart, valamint attól is, hogy az építkezés megkezdésével túlzsúfolttá válik a helyi óvoda.

A tiltakozók hasonlóan az akkugyárak magyarországi ellenzőihez, népszavazásra törekednek a kérdésben. Ehhez a város lakóinak tíz százalékát kellene meggyőzniük, ha ennyi támogató összejön, akkor írhatnak ki a kérdésről népszavazást.

Az Automobilwoche beszámolója szerint a meghallgatáson nem került sor vad tiltakozó jelenetekre és hangoskodásra sem – bár a biztonság kedvéért két biztonsági őr és három rendőr tartózkodott a teremben.

A döntéssel kapcsolatban sürget az idő: a tervek szerint a munkálatok már jövőre megindulnak, és már készül egy új elkerülőút, amely a teherforgalmat távol tartja a várostól. Furcsa módon maguk a BMW dolgozói is profitálnak ebből – a prémiumgyártó mintegy 7500 alkalmazottja él a tervezett ingatlan 20 kilométeres körzetében, ebből 120-an Straßkirchenben. Részükről biztosan nem kell ellenállásra számítani.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink