Gyártók Eldőlt, hol épít akkugyárat a BMW

Eldőlt, hol épít akkugyárat a BMW

autopro.hu/P.B. | 2023.02.24 10:20

Eldőlt, hol épít akkugyárat a BMW

Fotó: BMW Group PressClub Global

Eldőlt, hol építi fel legújabb akkumulátorgyárát a BMW: a bajor OEM végül Bajorország keleti részén, Straßkirchen és Irlbach településeken szeretné felépíteni üzemét. A tervek szerint 2025-ben adják át a létesítményt.

Hirdetés

A kelet-bajorországi Irlbach lesz a BMW új akkumulátorgyárának otthona. 2025-től az új helyszín nagyfeszültségű akkumulátorokkal látja el a BMW müncheni, dingolfingi és regensburgi gyárait. A prémium gyártó megerősítette a helyszínre vonatkozó döntést az Automobilwoche című német szaklapnak.

A mintegy 100 hektáros telken termelőüzemet terveznek, az építkezést már 2024-ben el akarják kezdeni. Straubing kerület Irlbach és Straßkirchen településeivel az év eleje óta az esélyesek között volt számontartva, elsősorban a jó földrajzi adottságai miatt: innen logisztikailag egyformán megközelíthető a BMW müncheni főüzeme, Dingolfing és Regensburg is. Ráadásul a cégnek már van logisztikai központja a tizenkét kilométerre lévő Wackersdorfban.

Debrecenbe is mehet innen akkumulátor

A Neue Klasse modelljeihez tartozó nagyfeszültségű akkumulátorokat fogják Irlbachban gyártani. Ezek az autók első körben 2025-től a debreceni és a müncheni új üzemekben gördülhetnek le a gyártósorokról, majd a BMW teljes gyártási hálózatán továbbterjednek. Az ehhez szükséges akkumulátorcellákat a BMW többek között az Erfurt melletti arnstadti, frissen átadott CATL-gyárból szerzi be, de hosszabb távon nyilván a kínai akkuóriás Debrecenbe tervezett üzeme is felmerülhet majd.

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a BMW több mint 800 millió eurót invesztál lipcsei gyárába, ahol jövő évtől a cellabevonatolástól felfelé az akkugyártás minden mozzanatát lokalizálják a befektetéssel. A lipcsei egységben jelenleg kettő gyártósoron szerelnek össze akkumulátormodulokat a beérkezett cellákból, melyek egy részét az új gyártósoron már helyben bevonatolják. 2024-re egy harmadik modulszerelő sor, négy további cellabevonatoló sor, illetve kettő darab, modulokból kész akkumulátorokat készítő sor is telepítésre kerül a létesítményben.

Tiltakozás az akkugyár ellen

Németországban sem örül mindenki az akkumulátorgyár építésének: az Automobilwoche beszámolója szerint hetek óta tiltakoznak Irlbach lakosai a BMW döntése ellen. Az „Élhető Gauboden” polgári kezdeményezés az állítólagos környezeti károkkal érvelve próbálja megakadályozni az irlbachi építkezést.

A BMW párbeszédet kíván kezdeni a kritikusokkal, és közösen szeretne megoldásokat találni a tervezett építési projekthez. A jövő hét végén az önkormányzat és a BMW szervezésében tájékoztató rendezvény lesz a lakosság számára.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink