Gyártók Mit szólnak a magyarországi autógyárak a BMW-hez?

Mit szólnak a magyarországi autógyárak a BMW-hez?

Pardavi Mariann | 2018.08.09 11:40

Mit szólnak a magyarországi autógyárak a BMW-hez?

Mintha a BMW követ dobott volna egy csendes tóba, úgy kavarta fel a nyári állóvizet a debreceni beruházás híre. Megkérdeztük a hazai OEM-eket, hogyan vélekednek a projekről, milyen hatásokkal számolnak.

A debreceni beruházásról több ízben írtunk, az összes anyagot megtalálja a BMW Magyarország címke alatt. Röviden, a számok a következőképpen alakulnak: a beruházás értéke egymilliárd euró, évente 150 ezer darab járművet gyártanak, mintegy ezer új munkahely jön létre. A termelés 2023-ban kezdődik, a munkaerő toborzását jövőre kezdik meg.

Megkértük a győri Audit, az esztergomi Suzukit, a kecskeméti Mercedest és a szentgotthárdi Opelt, reagáljanak a hírre. Vélhetően a szabadságolások miatt, de kizárólag a Mercedestől és az Opeltől kaptuk meg a vállalatok álláspontját.

Az Opel kommunikációs szakértője és szóvivője, Kaszás Zoltán úgy nyilatkozott, Szentgotthárdon munkaerő-piaci helyzettel kapcsolatban nem számítanak jelentősebb változásra. Az új beruházás elsősorban a közvetlen környezetében fogja kifejteni hatását.

– Az Opel Magyarország üdvözli a hazai autóipar új szereplőjét! – tette hozzá Kaszás Zoltán.

A Mercedes némivel visszafogottabban reagált, ugyanis a társaság cégfilozófiája szerint alapvetően nem nyilatkoznak más vállalatokat érintően.

– A Daimler AG a világ számos országában van jelen, és vonzó munkáltatóként mindenhol kiemelkedő karrier- és fejlődési lehetőségeket kínál munkatársainak, ezért is rendkívül népszerű a pályázók körében. Így van ez Magyarországon is, ahol a magyar munkavállalók értékelése szerint a Mercedes-Benz gyár lett idén a legvonzóbb munkáltató – válaszolta Ludvig Orsolya, a kecskeméti Mercedes kommunikációs vezetője arra a kérdésre, mennyire bolygatja fel a BMW beruházása a hazai munkaerőpiaci helyzetet.

(Fotó: Opel)

Kiemelt Partnereink