Gyártók Mindent megtesz a biztonságért a Daimler

Mindent megtesz a biztonságért a Daimler

autopro.hu/P.B. | 2020.06.11 12:23

Mindent megtesz a biztonságért a Daimler

Fotó: Daimler Media

A városi közlekedés biztonságát szolgáló vezetői asszisztensi rendszer bevezetését jelentette be a Daimler. A rendszer beszerelhető a korábbi modellekbe is, így számos járművet szerelhetnek fel ezzel a biztonságot szolgáló megoldással. A rendszer lényege, hogy tulajdonképpen megszünteti a holtteret, ezzel a szűk utcákban előforduló balesetveszélyes szituációk kivédhetők.

Hirdetés

Közleménye szerint a Daimler mindig is élen járt a balesetmentes közlekedést segítő rendszerek fejlesztésében. Ennek jegyében készült a mostani rendszer is, amely abban segíti a sofőröket, hogy a teherautók vagy buszok teljes felületét belássák kanyarodás közben. Ez a városi forgalomban nem csak a jármű biztonságát szolgálja, hanem a gyalogosok és a kerékpárosok védelmét is.

A haszongépjárművek, különösen a nagyobb áruszállító teherautók és a városnéző buszok esetében a legnehezebb terep a városi közlekedés, főleg a szűk utcákban. Az ilyen helyeken eleve alig férnek el a nagyobb járművek, kanyarodáskor pedig különösen kis helyük marad manőverezni a sofőröknek. Ilyen terepviszonyok között a járművek oldalát és hátulját nem látja a sofőr, ez a városokban számos veszélyforrást jelent.

A modellek többsége megkaphatja a rendszert

A kamerákon alapuló vezetést segítő rendszer nemcsak a Daimler új járműveiben kap teret, hanem beszerelhető és telepíthető a Mercedes-Benz és a Setra korábbi haszongépjárműveibe is. A Daimler közleménye szerint szinte minden említett jármű alkalmas a rendszer használatára.

A sofőrök egy hétcolos képernyőn is nézhetik a kameraképét, de a rendszer egy felvillanó LED segítségével is figyelmezteti a sofőrt, ha mozgó objektumot érzékel a fordulókörében. Beállítástól függően akár hangjelzéssel is a vezető tudtára adhatja a rendszer az esetleges vészhelyzetet.

Fontos és hasznos funkció még, hogy az igazán kényes, „centizgetős” szituációkban a kijelző képernyője megosztható, és akár több kamera képét is figyelheti a sofőr.

Kiemelt Partnereink