Gyártók Minden drágul, csak a Tesla nem

Minden drágul, csak a Tesla nem

autopro.hu/P.B. | 2023.01.13 13:18

Minden drágul, csak a Tesla nem

Fotó: Tesla

Több mint tíz százalékkal csökkentette árait Magyarországon a Tesla. Nem vagyunk egyedül a kedvező hírrel, Kínától Európán át az Egyesült Államokig sok piacon faragott áraiból a Tesla – igaz, volt is miből.

Hirdetés

Az elektromosautó-gyártás amerikai úttörője, a Tesla jelentősen csökkentette az árait Európában és az USA-ban is a csökkenő kereslet és a kemény verseny miatt. Néhány napja Kínában is hasonló lépésre szánta el magát a cég, ez ott negatív visszhangokat is kiváltott, ahogyan arról a lapunk is beszámolt.

Németországban az autógyártó honlapja szerint 43.990 eurótól indul a Model 3 ára, ez 6000 euróval kevesebb, mint korábban. A Tesla Japánban is csökkentette az árakat, és már előző nap mérsékelte árait az USA piacán is. Január 13-ára pedig Magyarországot is elérte a hullám: a Model 3 különböző változatai 10-12 százalékkal lettek olcsóbbak a 2021-es árakhoz képest.

Soha nem volt ilyen olcsó

Magyarországon a Model 3 (SR+) 21,7 millió forint helyett 18,9 millió forintba kerül, az LR verzió 25,2 millióról csökkent 22,5-re, míg a sima Model 3 27,3 millió forint helyett már „csak” 24,9 millióba kerül.

A Model Y ára is csökkent, olyannyira, hogy az Magyarországon még soha nem is volt ilyen alacsony: az alapverzió ára először nézett be húszmillió forint alá (19,9 millió), de a Long Range is 5,5 millióval olcsóbb, immár 22,9 millió forintot kóstál. A Model Y Performance a közel harmincmilliós áráról 26,4-re csökkent.

Sokat bukott Musk

Az utóbbi hetekben egyébként is rájárt a rúd Elon Muskra a Twitter körüli ügyei miatt, de a Tesla részvényei is közel 101 dollárig estek a kínai árcsökkentés egy héttel ezelőtti bejelentésére. Utána ugyan valamelyest emelkedtek, de az elmúlt évben a Tesla részvényei így is értéküknek kétharmadát veszítették el.

A Tesla értéke jelenleg még mindig 390 milliárd dollár körül mozog a tőzsdén – lényegesen több, mint a Volkswagen (81,6 milliárd dollár), a Mercedes-Benz (79,8 milliárd dollár) és a BMW (66,3 milliárd dollár) együttvéve – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink