Gyártók Milliónyi dízelét vonhatja ki a forgalomból a VW Csoport

Milliónyi dízelét vonhatja ki a forgalomból a VW Csoport

autopro.hu/P.B. | 2024.01.19 08:18

Milliónyi dízelét vonhatja ki a forgalomból a VW Csoport

Fotó: Pixabay

A Deutsche Umwelthilfe (DUH) német környezetvédelmi, természet- és fogyasztóvédelmi szervezet megnyerte a Németországi Szövetségi Köztársaság és a Volkswagen Csoport elleni indított perét a Schleswig-Holsteini Közigazgatási Bíróság előtt.

Hirdetés

A közigazgatási bíróság ítélete szerint a Volkswagen konszern számos régebbi modellje a dízelbotrány leleplezése után több mint nyolc évvel még mindig használ illegális hatástalanító eszközöket. A bíróság kimondta, hogy a KBA által 2016-ban 62 különböző, EA189-es motorral szerelt régebbi járműmodellre adott jóváhagyások jogellenesek. Az engedélyt nem kellett volna megadni, mert az úgynevezett termikus ablak használata a kipufogógáz-visszavezetésben jogosulatlan hatástalanító berendezés.

„A dízelmotoros járművek kipufogógáz-tisztításának mínusz 15 és plusz 40 Celsius-fok között kell működnie” – mondták a bírák. A kipufogógáz-tisztítást 10 Celsius-fok alatt 15 percnyi üresjárat után vagy 1000 méteres magasság felett csökkentő vagy teljesen kikapcsoló berendezések használata tehát nem megengedett.

Milliónyi autót vonhatnak ki a forgalomból

A DUH most a hardver utólagos leszerelésének azonnali elrendelését vagy az autók forgalomból való kivonását kéri - mindezt az ügyfelek kártalanításával, amit az autógyártó állna. A DUH feltételezése szerint körülbelül 8,6 millió olyan dízeljármű közlekedik a német utakon, amik hasonlóan jogosulatlan hatástalanító eszközökkel vannak ellátva.

Az ítélet teljes indoklása még nem áll rendelkezésre, a döntés pedig még nem jogerős. Az ügy alapvető fontossága miatt a bíróság már engedélyezte a fellebbezést a Schleswig-Holsteini Legfelsőbb Közigazgatási Bírósághoz, valamint egy további fellebbezést a Szövetségi Közigazgatási Bírósághoz – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink