Gyártók Milliárdos összegű forrásbevonásra kényszerült a Ford

Milliárdos összegű forrásbevonásra kényszerült a Ford

autopro.hu/V.M. | 2020.04.21 13:49

Milliárdos összegű forrásbevonásra kényszerült a Ford

Fotó: Ford Media Center

A koronavírus-járvány hatásait ellensúlyozandó a Ford összesen 8 milliárd dollár értékben bocsátott ki adósságkötvényeket, hogy még tovább növelje pénzügyi tartalékait.

Hirdetés

Az autógyártó a lépés által növelte a már korábban is rendelkezésére álló 30 milliárd dollárnyi tőkemennyiséget, melyből 15,4 milliárd dollár kettő, márciusban felhasznált hitelkeretből származik. Korábban a Ford azt jósolta, hogy az első negyedéves kamatok és adók levonása előtti eredménye (EBIT) 600 millió dollár hiány lesz. A mostani forrásbevonást megelőzően kiderült, 2020 első negyedévét valószínűleg 2 milliárd dollár veszteséggel zárta a vállalat.

Magas megtérülést ígértek

A banki betétek kamatai a nullához közelítenek, a Ford azonban 8,5 és 9,625 százalék közötti kamatot fog fizetni adósságkötvényei után. A Reuters értesülései szerint összesen 40 milliárd dolláros kereslet mutatkozott a gyártó által kibocsátott értékpapírok iránt.

A Ford közölte, hogy korábban felvett hiteleire további garanciákat vállalt, miután elveszítette korábbi befektetési minősítését, emellett a második negyedévre az osztalékfizetést is felfüggesztette.

Az adósságkötvények kibocsátása előtt a Ford azt a tájékoztatást adta, hogy a termelés újraindítása nélkül a harmadik negyedév végéig rendelkezik elégséges forrással, az újonnan szerzett 8 milliárd dollárnak köszönhetően azonban még tovább javíthatta pénzügyi ellenállóságát.

Javuló kilátások

Jó hír a Ford, illetve más autógyártók számára is, hogy az USA-ban egyre több szövetségi és tagállami tisztségviselő látja úgy, hogy hamarosan enyhülhetnek a koronavírus miatti korlátozások, és akár már május elején elindulhatnak a gyártósorok.

Természetesen a rossz hír sem maradhatott el. Az előző heti tornádók ugyanis kárt okoztak a BorgWarner dél-karolinai üzemében, ahol osztóműházak készülnek a Ford magas felszereltségű, egyúttal nagy nyereségtartalmú pickupjaihoz, valamint szabadidő-járműveihez, így fennakadást okozhat az egyes modellvariánsok gyártásában.

Kiemelt Partnereink