Gyártók Mégsem lesz Volvo gyár Belgiumban

Mégsem lesz Volvo gyár Belgiumban

autopro.hu/Sz.K. | 2018.11.27 05:00

Mégsem lesz Volvo gyár Belgiumban

Alaposan újratervezi termelését a svéd-kínai márka: gazdasági bizonytalanságok miatt elhalasztja Lynk&Co márkájának genti gyárépítését. Sok meglévő modelljének gyártása is költözik.

Hirdetés

A Geely tulajdonában lévő Volvo és a Lynk&Co tavaly kezdte el árulni Kínában első modelljeit, melyeket előbbi fél Kínában található Taizho üzemében készítenek.

Az eredeti, márciusi tervek szerint a belgiumi gyártás 2019 végén kezdődött volna, de a vállalatnak végül újra kellett terveznie a gyártási helyszíneket, mivel a Kína és az Egyesült Államok közötti kereskedelmi problémák miatti vámok pluszköltségeket jelentenek.

– A megnövekedett makrogazdasági bizonytalanság miatt voltunk kénytelenek felülvizsgálni a Lynk&Co gyárainak elhelyezkedését, így a Volvo átgondolta, hogyan tudja a leginkább hasznosítani a konszern globális gyártási infrastruktúráját mondta el a vállalat szóvivője. Európába a Lynk&Co autóit, melyeket 2020-tól az USA-ban is árulni terveznek, a jövő évtől Kínából fogják exportálni.

Ahogy a globális bizonytalanság megnövekedett, a vállalatnak félre kellett tennie részvényeivel kapcsolatos terveit is, és hasonlóan a többi autógyártóhoz, a Volvo most egyre nagyobb nyomás alatt áll fő piaca, Kína keresletcsökkenése miatt.

A svéd autógyártó rájött, nagyobb szabad kapacitásra van szüksége Gentben, miután V60-as modelljének gyártását Belgiumba és Kínába telepítette, hogy helyet szabadítson fel svéd gyárában, mivel idén év végétől legnépszerűbb SUV-jának, az XC60-nak gyártását a kínai Chengduból a svéd Torslandába telepíti, és onnan akarja exportálni azokat az Egyesült Államok piacára.

A szóvivő elmondta, a Volvo azt is eldöntötte, hogy S60-as luxus sportszedánját jövő évtől Kínában fogják gyártani, ezzel megváltoztatva azt a tervet, miszerint az autót kizárólag Egyesült Államokbeli üzemében fogják készíteni, és onnan exportálják majd Kínába.

Kiemelt Partnereink