Gyártók Mégsem épül új sportautó-gyár Olaszországban

Mégsem épül új sportautó-gyár Olaszországban

autopro.hu/Ő.Í. | 2023.03.17 09:16

Mégsem épül új sportautó-gyár Olaszországban

Fotó: Silk-FAW

A Silk-FAW startup az amerikai Silk EV autóipari mérnöki és tervező céget és a kínai FAW autógyártót foglalja magába. A vállalat Olaszországban tervezett egy elektromos sportautókat készítő üzemet építeni, végül azonban semmi nem lesz az elképzelésekből.

Hirdetés

A Silk-FAW 2021-ben kötött megállapodást az észak-olaszországi Emilia-Romagna régió helyi hatóságaival egy gyártóüzem és egy kutatóközpont építéséről Reggio Emilia városában. A város az olasz „Motor völgy" néven ismert területen fekszik, amely a Ferrari, Lamborghini, Maserati és a Ducati márkáknak ad otthont.

A létesítmény egy egymilliárd eurós beruházás részeként valósult volna meg. A befektetéssel a Hongqi márkanév alatt kezdték volna meg elektromos autók gyártását Olaszországban.

A Silk-FAW eredetileg úgy tervezte, hogy az év elején megkezdi az autógyártást és prototípusokat is bemutatott már. A vállalat azonban végül nem vásárolta meg a telephely építéséhez szükséges földterületet.

Kérdés mi áll a háttérben

A Silk-FAW a múlt hónapban küldött levelében tájékoztatta az Emilia-Romagna-i hatóságokat a megállapodásból való kilépési szándékáról - számolt be a Reuters a helyi kormányzati dokumentumra hivatkozva, mely megerősíti a régió hatóságának beleegyezését a Silk-FAW döntésébe.

Az nem ismert, hogy a vállalat miért állt el terveitől, és az ügyet rejtélyesebbé teszi, hogy olasz ügyészek vizsgálják a Silk-FAW projektet. Bennfentesek beszámolója szerint nemrég az adórendőrség azért kereste fel az Invitalia beszerzési ügynökséget, hogy dokumentumokat gyűjtsön be a Silk-FAW 38 millió eurós állami támogatási kérelméről.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink