Gyártók Megnyitotta villanyautó-gyárát a Ford

Megnyitotta villanyautó-gyárát a Ford

MTI | 2023.06.12 17:18

Megnyitotta villanyautó-gyárát a Ford

Fotó: Ford Media Center

A Ford átadta a csaknem 2 milliárd eurós (mintegy 738 milliárd forint) beruházással készült, elektromos autókat gyártó üzemét a németországi Kölnben - jelentette be William Clay Ford Jr., a Ford igazgatótanácsának az elnöke.

Hirdetés

Az üzem „a tiszta gyártási folyamatokat és az elektromos járművek új generációjának a gyártását alapozza meg Európában" - fogalmazott az igazgatótanács elnöke. Elmondta, hogy a prototípusok fejlesztése már folyamatban van, és az év végére megkezdik a Ford elektromos modellek sorozatgyártását.

Az üzem gyártási kapacitása teljes kiépítettségben évi 250 ezer jármű lesz.

A Ford eddig nem gyártott elektromos autót Európában. A cég a versenytársaihoz képest későn indult el az elektromobilitás-fejlesztési pályán, ezért lépéskényszerbe került.

A Ford nemrégiben jelentette be a kölni fejlesztőrészleg egy részének az áthelyezését az Egyesült Államokba, és ezzel párhuzamosan az alkalmazotti létszám csökkentését. A Ford 1930 óta működik Kölnben. A jelenlegi 14 ezres alkalmazotti létszámot 2300-zal tervezik csökkenteni. Az elektromobilitási beruházások alapján azonban egyértelmű, hogy a konszern továbbra is fontos szerepet szán a kölni telephelynek.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink