Gyártók Megkezdődött a VW új akkugyárának építése

Megkezdődött a VW új akkugyárának építése

autopro.hu/V.M. | 2023.03.20 14:23

Megkezdődött a VW új akkugyárának építése

Az új üzem látványterve | Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen akkumulátorgyártásra szakosodott vállalata, a PowerCo megkezdte második akkumulátorcella-gyárának építését a spanyolországi Valenciában.

Hirdetés

A termelést 2026-ban megkezdő üzemben a Volkswagen konszern egységes formátumú, saját fejlesztésű akkumulátorcelláit fogják gyártani. A kezdeti termelési kapacitás évi 40 gigawattóra lesz, amit később 60-ra bővíthetnek.

A létesítmény a PowerCo második, illetve a VW harmadik európai akkucellagyára lesz a salzgitteri és a Northvolttal közös svédországi mellett. Ezekkel az autógyártó szerint képes lesz egészen 2028-ig fedezni igényeit.

A VW még két évvel ezelőtt hat darab európai cellagyár 2030-ig építését jelentette be. Nemrég olyan hírek kaptak szárnyra, hogy ezek egy részét, köztük a potenciálisan hazánkba tervezett egységet, végül az Egyesült Államokban építheti fel a kedvező támogatások miatt. Mindazonáltal a VW cáfolta a hír helytállóságát, és közlése szerint csak az a kérdés, hogy öt vagy hat üzem fog-e végül felépülni.

Ugyanakkor a vállalat Észak-Amerikában is fog cellagyárakat létesíteni, és ezek közül az elsőt, mely Kanadában fog működni, már be is jelentette nemrég.

Több tízezer állás születik

A többek között a VW konszern helyi autógyárait kiszolgáló valenciai üzem közvetlenül 3000, Spanyolországban közvetett módon pedig további 30 ezer állást hoz majd létre a VW szerint.

A gyár abból a 10 milliárd euróból valósul meg, melyet a VW konszern és partnerei Spanyolországban elektrifikációs céllal kívánnak befektetni.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink