Gyártók Megkezdődött a BMW akkumulátorgyárának építése

Megkezdődött a BMW akkumulátorgyárának építése

autopro.hu/V.M. | 2023.10.13 04:20

Megkezdődött a BMW akkumulátorgyárának építése

Fotó: BMW Group PressClub USA

Az Egyesült Államokban található Woodruff városában október 5-én az első fém tartóoszlop felállításával elkezdődött a BMW nagyfeszültségű akkumulátorokat összeszerelő üzemének építése. Ezzel a bajor központú autógyártó fontos lépést tett az amerikai autógyártása elektrifikálása érdekében.

Hirdetés

A BMW Csoport egy évvel ezelőtt jelentette be, hogy 1,7 milliárd dollárt készül befektetni az Egyesült Államok Dél-Karolina államában folytatott termelőtevékenységeibe. Ebből egymilliárdot arra fordít, hogy a spartanburgi autógyárát felkészítse a tisztán elektromos járművek készítésére, míg a fennmaradó 700 millió dollárból egy új akkumulátor-összeszerelő üzemet húz fel a közeli Woodruff-ban.

A 2026-ra elkészülő akkumulátorgyárból a Spartanburgban készülő tisztán elektromos autókhoz fognak kész energiatárolókat szállítani. A 325 hektáron elterülő, több mint 300 munkahelyet teremtő telephely a BMW ígérete szerint élvonalbelinek fog számítani a fenntarthatóság és digitalizáció szempontjából.

A BMW Csoport akkumulátor-összeszerelő üzemet létesít Debrecenben és a bajorországi Straßkirchenben is. Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, utóbbi beruházás egy népszavazást követően szeptemberben kapta meg a jóváhagyást a helyi lakosoktól. Számukra a döntésük új munkahelyekkel kecsegtet, míg a BMW egy számára előnyös helyen építheti fel a több autógyárát is ellátó üzemet.

Lokalizálják az akkumulátorgyártást

Hasonlóan a debreceni és a bajor összeszerelő egységekhez, a dél-karolinai is beszállítóktól érkező akkumulátorcellákból fogja gyártani az autókba kerülő akkumulátorokat. Esetében a cellákat az AESC akkumulátorgyártó már építés alatt álló, szintén Dél-Karolinában található gyárából fogják szállítani.

A hatodik generációs eDrive hajtásrendszerhez tartozó kész akkumulátorcsomagokat 2030-ra a BMW Csoport legalább hat Spartanburgban gyártott teljesen elektromos modelljébe építik be.

A BMW 1992 óta közel 12,4 milliárd dollárt invesztált dél-karolinai termelőtevékenységeibe. A spartanburgi az egész vállalatcsoport legnagyobb autógyára, 11 ezernél is több munkatárssal. Naponta több mint 1500 járművet készítenek itt, az éves gyártókapacitás pedig eléri a 450 ezer autót. Az összeszerelt SUV-k mintegy 60 százalékát a világ körülbelül 120 piacára exportálják.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink