Gyártók Megkapta a végleges engedélyét a berlini Tesla

Megkapta a végleges engedélyét a berlini Tesla

autopro.hu/P.B. | 2022.03.04 16:22

Megkapta a végleges engedélyét a berlini Tesla

Fotó: Twitter/ElonMusk

Brandenburg tartomány kormánya egy március 4-ei sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a Tesla megkapta a végleges működési engedélyét a grünheidei gyárára. A kaliforniai elektromosautó-gyártó most megkezdheti a termelés felfuttatását a 2020 óta épülő üzemében.

Hirdetés

Megkapta végleges működési engedélyét az új Tesla gyár a Berlin melletti Grünheide-ben. Ezt Dietmar Woidke, Brandenburg tartomány szociáldemokrata miniszterelnöke jelentette be Potsdamban.

A Tesla így megkezdheti a termelés felfuttatását a 2020 óta épülő üzemében. A hivatalos megnyitó ünnepséget március végére tervezik, amelyen állítólag Elon Musk vezérigazgató is jelen lesz. A grünheidei Tesla gyár várhatóan évi 500 ezer járművet készít majd az európai piacra.

Az akkugyár is zöldjelzést kapott

A Brandenburgi Állami Környezetvédelmi Hivatal közleménye szerint a jóváhagyási értesítést hamarosan közzéteszik, onnantól számítva a hirdetmény két hétig megtekinthető, egy hónapig pedig panasszal lehet élni a döntéssel szemben.

Az 536 oldalas határozattal jóváhagyott projekt magában foglalja az évi 500 ezer Tesla járművet gyártó csarnokot, az alumíniumöntödét, valamint a felületkezelő, hőtermelő és -tároló üzemeket. Ebbe beletartozik az akkumulátorcellák gyártása is, a működő szennyvíztisztító telep, a tűzoltóság berendezésháza, a magasraktár, valamint a laboratóriumok és műhelyek.

Hosszú folyamat végére került pont

A gyár jóváhagyási eljárása „több szempontból szokatlan folyamat volt” - áll a közleményben. Az Állami Környezetvédelmi Hivatalnak nemcsak egy gyárat, hanem egy egész ipari területet kellett ellenőriznie és jóváhagynia, több nagy üzemmel, viszonylag rövid időn belül – írja az Automobilwoche.

Mint ismert, a Tesla ideiglenes engedélyekkel építette a gyárát Grünheidében, ami ellen német környezetvédők számos alkalommal emeltek kifogást különböző okokból kifolyólag. Az utolsó engedély a vízhasználattal volt kapcsolatos.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink