Gyártók Mégis sztrájkolni fognak a Volvo leányvállalatánál

Mégis sztrájkolni fognak a Volvo leányvállalatánál

autopro.hu/P.B. | 2023.10.09 14:17

Mégis sztrájkolni fognak a Volvo leányvállalatánál

Fotó: X/UAW 2865

A Volvo Csoport tulajdonában lévő Mack Trucks szakszervezeti dolgozói túlnyomó többségben elutasították az ötéves szerződéses megállapodást, és így október 9-én sztrájkba lépnek – közölte a United Auto Workers helyi idő szerint október 8-án késő este.

Hirdetés

Korábban arról számolt be az autopro.hu is, hogy a Mack Trucks-nál nem lesz sztrájk, miután a tárgyaló felek megegyeztek, ugyanakkor a megállapodást a szakszervezeti dolgozóknak is jóvá kellett még hagyniuk. A szavazáson a 4000 dolgozót érintő megállapodás ellen szavazott az érintettek 73 százaléka Pennsylvaniában, Floridában és Marylandben. A szakszervezet így helyi idős szerint október 9-én, hétfőn reggel 7 órakor kezdte a sztrájkot.

A javasolt Mack-megállapodás 19 százalékos fizetésemelést, 3500 dolláros ratifikációs bónuszt, jobb nyugdíjakat, egyes alkalmazottak részére további szabadságot és a legmagasabb fizetés eléréséhez szükséges ledolgozott idő csökkentését tartalmazta.

„Úgy érzem, a Mack UAW-tagjai jobb ajánlatra törekednek, és készek küzdeni azért akár a munka beszüntetésével” - mondta Shawn Fain, az UAW elnöke helyi idő szerint október 8-án, vasárnap késő este.

A Mack elnöke, Stephen Roy nyilatkozatában kijelentette, hogy a vállalat „meglepett és csalódott” amiatt, hogy az UAW a sztrájkot választotta, és szükségtelennek nevezte a lépést.

Maratoni sztrájk

Az UAW szeptember 15-e óta tart célzott sztrájkot a Ford, a General Motors és a Stellantis (vagyis a Detroit Three) autógyártók egyes létesítményeiben. A három cég mintegy 146 ezer szakszervezeti alkalmazottja közül körülbelül 25 ezren sztrájkolnak. A közvélemény-kutatások azt mutatják, hogy a legtöbb amerikai nagyjából támogatja a szakszervezetek követeléseit.

A Volvo által 2000-ben megvásárolt Mack Észak-Amerika egyik legnagyobb közepes és nehéz tehergépjármű-gyártója. Az UAW a sztrájk kapcsán felveszi a kapcsolatot a Mackkel, hogy meghatározzák az alkudozás folytatásának időpontját. A Mack kijelentette, hogy elkötelezett a kollektív tárgyalási folyamat mellett, és továbbra is bízik abban, hogy sikerül megállapodásra jutni – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink