Gyártók Meghiúsul a VW és a Stellantis bányászati projektje

Meghiúsul a VW és a Stellantis bányászati projektje

autopro.hu/V.T. | 2023.10.04 12:18

Meghiúsul a VW és a Stellantis bányászati projektje

Fotó: Vale

Júniusban a Volkswagen, a Stellantis és a Glencore bányászati vállalat bejelentette, hogy két akkumulátornyersanyagot előállító bányászati projekt elindításán dolgoznak. Ebből azonban semmi nem valósul meg, mivel a költségek miatt szétesett az egyezmény.

Hirdetés

Nem valósul meg a Volkswagen és a Stellantis terve, miszerint két brazil bányát vettek volna meg akkumulátorok nyersanyagának előállításához a Glencore bányászati csoporttal közösen. A felek a felvásárlási céllal létrehozott ACG vállalaton keresztül kötöttek volna üzletet, az ACG közleménye szerint azonban „az erőfeszítések ellenére semmilyen módosítással nem volt elfogadható a beruházási egyezmény”. A szerződés emiatt felfüggesztésre került.

A Reuters hírügynökség több forrás alapján azt állítja, hogy az ACG 300 millió dolláros vételi ajánlata idejében a kisebb részvényesek már semmilyen érdeklődést nem mutattak a projekt iránt, annak ellenére, hogy a Stellantis és a Glencore főrészvényesként voltak jelen. Egy belső értesülés szerint „az üzlet a költségek miatt vallott kudarcot”.

A nikkel ára 37 százalékot esett az év kezdete óta, és az ACG által fizetendő ár magasabb volt, mint amit a befektetők reálisnak gondoltak volna az áresés után. Az alacsony érdeklődés miatti újratárgyalások is sikertelenek voltak a jelentés szerint.

Rossz időzítés

A bányák felvásárlásának terve idén júniusban lett hivatalosan bejelentve. Nem volt jó az időzítés, mivel az ACG eredetileg egy olyan időszakban akart volna szert tenni a két bányára, amikor egyre nő a nikkel és a réz utáni kereslet.

Nem ez az első alkalom, amikor egy lehetséges vásárló kihátrál a bányák mögül. Egy dél-afrikai vállalat tavaly próbálkozott meg a beruházással, végül azonban visszalépett tőle egy „geotechnikai eseményre” hivatkozva. Akkor egy 1.2 milliárd dolláros kártérítési igénnyel jogi útra léptek, aminek 2024-ben fognak megkezdődni a tárgyalásai. Az még nem tisztázott, hogy az ACG-nek szembe kell-e néznie ehhez hasonló jogi következményekkel, írta meg az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink