Gyártók Megfizethető elektromos SUV-t hozott a Volvo

Megfizethető elektromos SUV-t hozott a Volvo

autopro.hu/P.B. | 2023.06.08 06:18

Megfizethető elektromos SUV-t hozott a Volvo

Fotó: Volvo

Június 7-én mutatkozott be a nagyközönség számára a Volvo EX30 teljesen elektromos kis SUV. A modell két akkumulátor opcióval rendelkezik, és a gyártó szerint – a kategórián belül – megfizethető áron kínálják.

Hirdetés

A Milánóban bemutatott EX30 a Volvo eddigi legkisebb SUV-ja, mindössze 4,23 méter hosszú és 1758 kilogramm. A kis SUV-t 36 ezer eurós indulóáron kínálja a Volvo, ez alacsonyabb ár, mint a Tesla Model 3-é többszöri árcsökkentés után. A Volvo Cars vezérigazgatója, Jim Rowan korábban ugyanakkor még arról beszélt, hogy a gyártónak nem kellett követnie a Teslát az elektromos járművek árának csökkentésében, mivel a piaci kereslet kellően nagy a termékei iránt.

A Volvo célja, hogy már 2025-re eladásai felét elektromos modellek tegyék ki, 2030-ra pedig tisztán elektromos autógyártóvá szeretne válni a kínai kézen lévő svéd gyártó. Ebben a célban segíthet az EX30 a megfizethető árával.

„A vásárlók egy prémium, teljesen elektromos SUV-t kapnak, hasonló áron, mint a belső égésű motorral hajtott megfelelői” – áll a cég közleményében.

Kétféle akku

Az EX30 Európában már a bemutatást követően rendelhető. A modell két verziót kínál az akkumulátorokból: az olcsóbb és kevésbé erőforrás-igényes LFP (lítium-vas-foszfát) akkumulátorok főként városon belüli vagy rövidebb távolságokra utazó ügyfeleket céloznak meg, ezzel is segítve az autó belépési árának alacsonyan tartását.

Magyarországon 14,5 millió forint lesz a modell belépőára, ezért a hátsókerék-hajtású alapmodell jár 272 lóerő teljesítménnyel és 343 newtonméter nyomatékkal. Ez a verzió ideális esetben 344 kilométer hatótávolságra képes. A hatékonyabb NMC (nikkel-mangán-kobalt) akkumulátorok akár 480 kilométeres hatótávolságot kínálnak, ez a verzió itthon 16,5 millió forintról indul, de még a csúcskivitel ára is húszmillió forint alatt marad – derül ki a Volvo közleményéből.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink