Gyártók Megegyezett a szakszervezetekkel a Stellantis

Megegyezett a szakszervezetekkel a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2021.10.28 06:19

Megegyezett a szakszervezetekkel a Stellantis

Fotó: Stellantis Media

A világ negyedik legnagyobb autógyártója, a Stellantis megegyezett az olasz szakszervezetekkel a torinói termelésének összevonásáról, ami már január közepén le fog zárulni.

Hirdetés

A vállalat nemrég ismertette tervét, ami szerint a Torino melletti Grugliascóban található üzeme gyártósorát áthelyezné az attól nem messze fekvő Mirafiori egységbe annak érdekében, hogy – ahogy arra egész gyártóhálózatában törekszik – javítsa a termelés hatékonyságát.

A most nem kevesebb mint öt szakszervezet által elfogadott tervezet szerint az előbbi létesítményben december 17-én végleg leáll az autók gyártása, ami január 17-től Mirafioriban fog folytatódni.

A Grugliasco településén lévő, 1100 főt foglalkoztató üzemben jelenleg a Maserati modelljei készülnek. Az áttelepítést követően a brand öt típusát egyetlen gyártósoron fogják összeszerelni.

A Mirafiori egység második gyártósorán a tisztén elektromos Fiat 500-ast készítik. A megállapodással egy időben az is kiderült, hogy az Európában népszerű autót januártól a jelenleginél kétszer több műszakban fogják gyártani.

Nem mindenki elégedett

Ahogy az a Stellantis eredeti tervében is szerepelt, a grugliascói létesítmény minden funkciójának áttelepítése 2024-ben fog lezárulni, a folyamat pedig nem fog munkahelyek megszűnésével járni.

Bár a feltételeket sok szakszervezet elfogadhatónak találta, a Reuters beszámolója szerint a baloldali FIOM, Olaszország egyik nagy fémipari munkavállalói érdekképviselete nem írta alá a megállapodást. Indoklása szerint a Stellantis nem mutatott be tervet az olasz termelési kapacitások kihasználására.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink