Gyártók Megbüntették saját dízelbotrányában a Fiat Chryslert

Megbüntették saját dízelbotrányában a Fiat Chryslert

autopro.hu/P.B. | 2022.08.02 11:18

Megbüntették saját dízelbotrányában a Fiat Chryslert

Fotó: Facebook/Fiat Chrysler Automobiles

A Fiat Chrysler Automobiles amerikai üzletágát augusztus 1-jén ítélték el, miután a vállalat júniusban bűnösnek vallotta magát a dízelautók károsanyag-kibocsátásával kapcsolatos csalásban. Az FCA közel 300 millió dollárt fizet az ügyben.

A Fiat Chrysler korábban megállapodást kötött az Igazságügyi Minisztériummal, és beleegyezett, hogy 96,1 millió dolláros bírságot és 203,6 millió dollár bánatpénzt fizet a dízelbotránya miatt. A jelenleg a Stellantis alá tartozó céget emellett három év próbaidőre is ítélték.

A vállalat 2014 és 2016 között az Egyesült Államok piacára gyártott több mint 100 ezer Jeep Grand Cherokee és Ram 1500 modell károsanyag-kibocsátásával kapcsolatban közölt hamis adatokat. A vád szerint az FCA dolgozói tudatosan csaltak a kibocsátási teszteken.

Nem volt egyszerű ügy

A 300 millió dolláros büntetés „egy kimerítő hároméves nyomozás eredménye” – mondta Todd Kim főügyész-helyettes az ügyről. Az FCA korábban 311 millió dollár polgári jogi büntetést és több mint 183 millió dollár kártérítést fizetett több mint 63 ezer embernek miután csoportos perkeresetet nyújtottak be ellene a dízelbotránya miatt.

Az Igazságügyi Minisztérium szerint az FCA megtévesztő szoftverfunkciókat telepített, amelyek célja a hatósági ellenőrzések elkerülése, illetve manipulálása volt. A vállalat három amerikai alkalmazottja ellen vádat emeltek csalás és a tiszta levegőről szóló törvény megsértésére irányuló összeesküvés miatt, ők a tárgyalásukra várnak – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink