Gyártók Még komolyabb fokozaton elektrifikál a VW

Még komolyabb fokozaton elektrifikál a VW

autopro.hu/P.B. | 2021.12.12 12:20

Még komolyabb fokozaton elektrifikál a VW

Daniela Cavallo (jobbra), a Volkswagen Csoport dolgozói tanácsának elnöke; Herbert Diess, a Volkswagen Csoport vezérigazgatója és Hans Dieter Pötsch, a Volkswagen felügyelőbizottságának elnöke | Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen Csoport 2025-re globális szinten piacvezetővé akar válni az elektromos járművek terén. A cél érdekében számos európai üzemet elektrifikál a konszern, összességében pedig 89 milliárd eurót költ az elektromos átállásra. Ha minden a terv szerint alakul, akkor 2026-ban minden negyedik autó tisztán elektromos lesz a Volkswagen Csoport újautó-eladásai között.

Hirdetés

A napokban ismertette a Volkswagen Csoport legújabb elektrifikációs terveit a Planning Round 70 projekt bemutatása keretében. A következő öt évben összesen 159 milliárd eurót költ beruházásokra a konszern, ennek több mint felét – 56 százalékát -, 89 milliárd eurót fordítanak az elektromos átállásra.

A ma elfogadott határozatok azt mutatják, hogy milyen határozottan halad a Volkswagen Csoport átalakulása. Befektetéseink a mobilitás jövőjére összpontosulnak annak minden kulcsfontosságú aspektusában. Rendkívül szilárd pénzügyi bázisunk lehetővé teszi, hogy a szükséges beruházásokat önerőből finanszírozzuk. Ezért abban is nagyon bízunk, hogy ezek a befektetési döntések a Volkswagen Csoportot a jövőbeni sikerek felé fogják terelni – nyilatkozta Hans Dieter Pötsch, a Volkswagen AG felügyelőbizottságának elnöke.

Elektrifikálják az európai gyárakat

A tervek szerint 2025-re a Volkswagen Csoport európai gyárai közül tíz is elektromos autókat fog gyártani. Jelenleg elektrifikált üzemnek számít Emden és Zwickau, melléjük csatlakozik nyolc további lokáció: a brüsszeli és neckarsulmi Audi gyár, Hannover, Wolfsburg, Lipcse és Salzgitter, valamint Németországon kívül a spanyol Martorell és Pamplona.

A konszern csupán az alsó-szászországi gyárak átalakítására 21 milliárd eurót fog költeni a következő években, ami közel a negyede a teljes elektromos átállásra fordítandó büdzsének. Ezzel összesen 130 ezer munkahelyet biztosít a tartományban a vállalat.

Eldőlt a wolfsburgi központ jövője

A felügyelőbizottsági ülésen elfogadták a wolfsburgi gyár jövőjéről szóló tervezetet, aminek része, hogy egy teljesen átalakított, új üzemben fogják gyártani a Volkswagen új zászlóshajóját, a Trinity-t. Az üzemben így egy újgenerációs elektromos autót fognak gyártani olyan technológiával, ami lehetővé teszi a négyes szintű önvezetést is.

A terv tetszik a wolfsburgi gyár munkavállalóinak is, hiszen így biztosított az üzem jövője – mondta Daniela Cavallo, a Volkswagen Csoport dolgozói tanácsának elnöke.

A Volkswagen hagyományos autógyártóból egy vertikálisan integrált csoporttá alakul, erős márkacsoportokkal és világelső technológiai platformokkal. Wolfsburg, csoportunk nagy múltú központja kiemelt szerepet játszik majd az átalakulásban, mert csak akkor tudjuk hosszú távon megőrizni erős pozíciónkat, ha Wolfsburg sikeres lesz – fogalmazott Herbert Diess a Volkswagen Csoport vezérigazgatója, hozzátéve, hogy így új identitást kap a gyár.

A Volkswagen közleménye szerint a Planning Round 70 még versenyképesebbé teszi a vállalatot. A cél, hogy 2025/2026-ra a kamat- és adózás előtti profit az árbevétel 8-9 százaléka legyen.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink