Gyártók Másfél milliárdba kerülhet a Nissannak a barcelonai gyár bezárása

Másfél milliárdba kerülhet a Nissannak a barcelonai gyár bezárása

autopro.hu/V.M. | 2020.06.02 16:22

Másfél milliárdba kerülhet a Nissannak a barcelonai gyár bezárása

Fotó: Nissan Global Newsroom

A Nissan néhány héttel ezelőtti becslése szerint 1,5 milliárd euróba kerülne a barcelonai gyárának bezárása, ahol többek között a Navara pickupok és az e-NV200 elektromos furgonok is készülnek. Azóta egy jóval alacsonyabb összeget tartalmazó elképzelés is napvilágot látott, ám annak kivitelezhetősége szakszervezeti források szerint aligha lehetséges.

Hirdetés

A létesítmény már május közepe óta rebesgetett bezárását végül május 28-án jelentette be a japán autógyártó. A bejelentésre a dolgozók tüntetéssel, útlezárással, valamint gumiégetéssel reagáltak, a spanyol kormány pedig elhatározta, hogy mindent meg fog tenni az üzem fenntartásáért, melynek végleges bezárása szerintük nem lenne kifizetődő annak szerintük mintegy egymilliárdos költségvonzata miatt.

A barcelonai La Vanguardia lap nemrég Nissan dokumentációkra hivatkozva azt írta, hogy a bezárás 1,45 milliárd euróba kerülne, amiből 600 millió a körülbelül háromezer alkalmazott elbocsátását, 310 millió pedig pénzügyi költségeket, köztük egy 100 milliós állami támogatás lehetséges visszafizetését fedezné.

A Nissan szerint feleennyiből is menni fog

Szakszervezeti forrásokból a Reuters úgy értesült, hogy május 28-án a Nissan a dolgozóival azt közölte, hogy a bezárás mindössze 700-800 millió euróba kerülne, néhány héttel korábban azonban még a munkavállalók azt a tájékoztatást kapták, hogy az egység leállítása 1,5 milliárd eurót emésztene fel. A Reutersnek nyilatkozók szerint a május végi becslésben szereplő összeg csupán a végkielégítéseket fedezné, a Nissannak viszont a beszállítókkal és a gépek leszerelésével kapcsolatban is merülnének fel költségei, ezért a másfél milliárd realisztikusabbnak tűnik.

A Nissan számításai szerint a barcelonai termelőegység bezárásával nyert megtakarítások összege közel hét év alatt érné el a leállítás költségeit.

Kiemelt Partnereink