Gyártók Már kaphatóak a Renault Trucks elektromos kamionjai

Már kaphatóak a Renault Trucks elektromos kamionjai

autopro.hu/Sz.F. | 2019.03.21 13:09

Már kaphatóak a Renault Trucks elektromos kamionjai

A dinamikusan fejlődő európai piacon a francia gyártó megerősítette pozícióját és 0,2 pontot javított a piaci részesedésén a 16 tonna feletti kategóriában. Franciaországban piacvezető helyét emelkedő részesedésével, 28,1 százalékon rögzítette.

Hirdetés

2018 már egymást követően a negyedik év, amikor a Renault Trucks növelte eladásainak volumenét. A gyártó a nagy- és közepes haszonjármű szegmensben 7,6 százalék, a kishaszonjárművek kategóriájában 15 százalékos növekedést produkált.

Az értékesítések földrajzi eloszlása:

  • Európa (kivéve Franciaország): 26 830 db (+13,5 százalék)
  • Franciaország : 23 581 db (+10,1 százalék)
  • A világ többi része : 4 457 db (-8,8 százalék)

Jelentős volumennövekedés Európában

Az erős, mintegy 4,2 százalékos növekedést mutató 6 tonna feletti európai haszonjármű piacon a márka 7,6 százalékkal több járművet tudott értékesíteni, így a francia gyártó enyhén, 0,1 ponttal, 8,5 százalékra növelte piaci részesedését.

A 16 tonna feletti nagyhaszonjármű kategóriában a részesedése 0,2 ponttal javult és így 8,9 százalékon végzett. A 6 és 16 tonna közötti középkategóriában a Renault Trucks 0,3 pontot veszített a részesedéséből (6,2 százalék). A csökkenés oka a Renault Trucks D cab 2m modell gyártásának leállításával magyarázható. Ez utóbbi hatás nélkül a piacrész változatlan az előző évhez képest.

Hazai piacán megerősítette vezető pozícióját 28,1 százalékos piaci résszel.

Növekedés Afrikában

Az Európán kívüli piacokon a Renault Trucks értékesítése 8,8 százalékkal csökkent, mely összesen 4457 darab járművet jelentett. A visszaesést egyértelműen az Algériában 2018-ban bevezetett importkorlátozások okozták. A gyártó hagyományosan és különlegesen aktív tevékenységet folytat Afrikában, ahol összességében 25 százalékkal növelte az eladásait 2018-ban. Francia-Afrikában a Renault Trucks piaci részesedése 20 százalékos a nagyhaszonjármű kategóriában (+1 pont). A tavalyi évben szintén jelentős növekedést sikerült elérnie Törökországban (+2,1 pont, 5,8 százalék piaci részesedés) és a Közép-Keleten (+1,1 pont, 6,4 százalékos piaci részesedés).

Használt járműveket is értékesít

2018-ban a gyártó rekordévet zárt használt jármű értékesítésben a mintegy 8500 darab eladott járművel, amely 23 százalékos növekedést jelent.

A használt járművekhez kapcsolódó szolgáltatások értékesítése is jó eredményeket hozott, melynek aránya az összes eladásban 6 ponttal növekedett és elérte a 18 százalékot.

A használt jármű értékesítés stratégiai tevékenység a Renault Trucks számára. A gyártó 2017-ben nyitotta meg a Bourg-en-Bresse-i gyár területén a használt járműveket átalakító műhelyét, a Used Trucks Factoryt. 2018-ban összesen 400 darab kamiont alakítottak át az ügyfelek igényeinek megfelelően (ez 2017-ben 230 volt). Hosszabb távon az Used Trucks Factoryban átalakított járművek száma az összes eladás 10 százalékát fogja majd kitenni a tervek szerint. A T X-Road modell után a Renault Trucks 2018-ban bemutatta az Used Trucks Factory újabb modelljét, a T P-Roadot, a teherautóvá átalakított nyergesvontatót.

Az alkatrészértékesítés 5 százalékos növekedése

A márka vevőszolgálati tevékenysége szolid, 5 százalékos növekedést mutat alkatrész értékesítés tekintetében és jelentős fejlődést eredményezett a karbantartási szerződések eladásában.

A mintegy 32 000 darab karbantartási szerződéssel lefedett járműállomány 5 pontos részesedés növekedést mutat, és 23,6 százalékot ért el (29 százalék, amennyiben a Clovis Location bérleti flottáját is beleértjük). Jelenleg 60 000 jármű rendelkezik karbantartási szerződéssel vagy kiterjesztett Renault Trucks garanciával. A Renault Trucks kiterjesztette a saját márkaszervizekben beépített alkatrészeinek garanciáját 2 évre, kilométer korlátozás nélkül, ezzel is hozzájárulva, hogy a problémamentes üzemeltetéshez.

A Renault Trucks dolgozik a jövő megoldásain

Az üzemanyag felhasználás -és a CO2-kibocsátás csökkentése mindig a Renault Trucks fő célkitűzései között volt. Ennek megfelelően a gyártó mindent megtesz, hogy betartsa az EU által előírt CO2 kibocsátási határértékeket.

A 2018-as év végén a gyártó bejelentette a 2019-es modellverziók, a T, D és D Wide forgalmazásának elindítást, amelyek akár 7 százalékos üzemanyag megtakarítást eredményeznek az előző változatokhoz képest. A Renault Trucks folytatja a dízel üzemű járművek hatékonyságának növelésére irányuló kutatásait az Optifuel Lab3-as kísérleti járművel. A távlati cél 13 százalékos üzemanyag megtakarítás 2020-ig.

A levegő minőségének azonnali növelése érdekében 2019-ben kezdi elektromos kamionjainak értékesítését: a D és a D Wide Z.E. modelleket, melyeket a Blainville-sur-Orne-I üzemben, Normandiában gyártanak. A Master Z.E. modell már kereskedelmi forgalomban van.

Kiemelt Partnereink