Gyártók Már gyártják az elektromos Mini Countrymant

Már gyártják az elektromos Mini Countrymant

autopro.hu/R.K.E. | 2024.03.05 08:18

Már gyártják az elektromos Mini Countrymant

Fotó: BMW Group

A BMW bejelentette a Mini Countryman Electric gyártásának megkezdését a lipcsei gyárban. Négy hónappal a belső égésű motorral szerelt Mini Countryman gyártásának megkezdése után most már a tisztán elektromos hajtású modellek is legördülnek a lipcsei gyártósorokról.

Hirdetés

November óta a SUV-modell belső égésű modelljei a BMW 1-es és 2-es sorozatú modelljeivel együtt egy gyártósoron készülnek. A rugalmas gyártási szemléletnek köszönhetően egy gyártósoron készülhetnek belső égésű motorok, plug-in hibridek vagy tisztán elektromos autók – amit az elektromos Countryman nemrég bejelentett gyártásindításával ki is használnak. A BMW 1-es és 2-es sorozatból ugyanis jelenleg nincsenek tisztán elektromos modellek.

A hajtásegységeket szintén egyetlen soron szerelik össze a lipcsei üzem összeszerelő részlegén. A két tisztán elektromos hajtású modell esetében a villanymotor, a sebességváltó és a vezérlőelektronika közvetlenül a gyárban kerül összeszerelésre.

Az, hogy a Mini Countryman harmadik generációja benzines, dízel és elektromos modellként is megjelenik, már a modell premierje előtt, a müncheni IAA Mobility 2023 kiállításon is ismert volt. Az elektromos változat elsőkerék- vagy összkerékhajtású modellként lesz elérhető.

Mit lehet tudni az elektromos változatról?

A Mini Cooperrel ellentétben az új elektromos Countryman akár 22 kilowattos váltakozó áramú energiával is tölthető. A gyorstöltés egyenáramú töltőponton akár 130 kilowatt csúcsteljesítménnyel is lehetséges; a Mini itt is alig 30 percet ad meg a normál töltési folyamatra 10-ről 80 százalékra. A Countryman a navigációs rendszeren keresztül az akkumulátor előkondicionálásával is rendelkezik.

Az árak is ismertek már: a Countryman E 43.500 eurótól indul, míg az összkerékhajtású modell 6000 euróval kerül majd többe – írja az electrive.com.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink