Gyártók Magyar gyártású tűzoltóautók álltak szolgálatba

Magyar gyártású tűzoltóautók álltak szolgálatba

autopro.hu/G.I. | 2016.04.14 15:48

Magyar gyártású tűzoltóautók álltak szolgálatba

Jelenleg nagyjából 40 különböző típusú modell alkotja a katasztrófavédők járműparkját - a tizenöt új kocsi révén nem növelni, hanem csökkenteni szeretnék a paletta sokszínűségét.

Hirdetés

Tíz Rába márkajelzésű fecskendős kocsit és öt Iveco emelőkosaras tűzoltójárművet vehetett át 11 megyei katasztrófavédelmi igazgatóság. Előbbiek a programban elkészült első hazai gyártású járművek. A járművek összértéke csaknem 2,5 milliárd forint.

A Heros Aquadux-X 4000 típusú, Renault motorral működő gépjárműfecskendők alvázát a Rába, felépítményét a Belügyminisztérium tulajdonában lévé BM Heros Zrt. készítette.

Az emelőkosaras járművek közül négy 32 méteres magasságból képes menteni, egynek pedig 42 méterre emelhető a kosara.

(Fotó: Árvai Károly/kormany.hu)

A katasztrófavédelem tájékoztatása szerint az a szándékuk, hogy néhány éven belül homogén járműparkkal rendelkezzék a szervezet. Ez azért szükséges, mert jelenleg csaknem negyven különböző gyártmányú és típusú járművük van. Minden egyes típusra külön vizsgát kell tennie a kezelőszemélyzetnek, ami jelentősen egyszerűbbé válik, ha azonos típusúak lesznek a járművek. Az egységesítés mellett a járművek 13 éves átlagéletkorát is csökkentik a fejlesztések.

A tűzoltójárművek kialakításánál a tervezők az ország úthálózatát, domborzati és időjárási viszonyait, valamint a tűzoltók igényeit vették figyelembe. A szállított vízmennyiség legfeljebb 4000 liter lehet.

Kiemelt Partnereink