Gyártók Libanonban hallgatják meg Carlos Ghosnt

Libanonban hallgatják meg Carlos Ghosnt

autopro.hu/V.M. | 2021.06.02 04:19

Libanonban hallgatják meg Carlos Ghosnt

Carlos Ghosn, a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség egykori vezére | Fotó: Nissan's Global Newsroom

Francia nyomozó bírók Bejrútban hallgatják meg Carlos Ghosnt, a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség volt vezetőjét, akinek egyik ügyvédje úgy véli, ez az első alkalom, hogy igazságosan járnak el vele a letartóztatása óta.

Hirdetés

A 2019 végén Japánból Libanonba szökött Ghosnt még 2018-ban tartóztatták le a szigetországban sikkasztás vádjával. Ma már több eljárás is folyik a Renault-Nissan-Mitsubishi szövetség megalkotója ellen, aki letartóztatásakor a kettő japán vállalatnál elnöki, míg a Renault-nál vezérigazgatói pozíciót töltött be.

A francia ügyészség Franciaországban elkövetett pénzügyi bűncselekményekkel vádolja Ghosnt, akinek mostani libanoni meghallgatása május 31-én kezdődött és várhatóan egészen június 4-ig fog tartani.

Sokat váratott magára az igazság

A meghallgatások első napjának végén az ellene felhozott vádakat következetesen tagadó Ghosn egyik ügyvédje, Jean Tamalet riportereknek elmondta: „Ez a legelső alkalom, hogy védencünk úgy beszélhet a bírák előtt, hogy ügyvédjei mellette ülnek és felkészültek a védelmére.”

Hozzátette: „Most először járnak el igazságosan Carlos Ghosnnal, mióta önkényes módon letartóztatták Japánban.”

Magánpartit szervezhetett céges pénzből

A Reuters beszámolója szerint a francia ügyészség nyomozást folytat a Ghosn által a Versailles-i kastélyban tartott rendezvények ügyében. A vád szerint a libanoni-brazil-francia üzletember egyik alkalommal tudatosan használt fel vállalati forrásokat egy privát parti megtartására.

Az ügyészség emellett a Renault, annak holland leányvállalata és egy ománi autókereskedés közti pénzügyi tranzakciókat is vizsgálja.

Franciaországban Ghosn ellen a Renault kezdeményezésére is folyik eljárás. A francia autógyártó szabálytalannak vélt nyugdíjpénztári-hozzájárulások és végkielégítések kapcsán nyújtott be keresetet egykori vezetőjével szemben.

Ahogy arról az autopro.hu is beszámolt, nemrég egy holland bíróság Ghosn ellen ítélt. A bíróság ítélete szerint az üzletembernek ötmillió eurót kell visszafizetnie a Nissannak és a Mitsubishinek, mivel jogtalanul állapította meg saját fizetését és adott magának bónuszt, mikor a holland Nissan-Mitsubishi BV élén volt.

Kiemelt Partnereink