Gyártók Leválasztanák Kínáról az amerikai autógyártókat

Leválasztanák Kínáról az amerikai autógyártókat

autopro.hu/V.M. | 2023.06.20 09:22

Leválasztanák Kínáról az amerikai autógyártókat

Fotó: Ford Media Center

Amerikai törvényhozók arra akarják rávenni a Ford és a General Motors autógyártókat, hogy kevesebb Kínában készült alkatrészt használjanak, különösen, ha elektromos járművek akkumulátorairól van szó.

Hirdetés

Ügyhöz közeli források szerint az amerikai képviselőház Kína jelentette nemzetbiztonsági kockázatokkal foglalkozó bizottságának négy képviselője június 20-án a Ford és a GM vezérigazgatóival, Jim Farley-vel és Mary Barrával fognak találkozni Detroitban. Emellett beszállítók, köztük a Continental és a Bosch vezetőivel is tárgyalni fognak.

A Ford a sajtó megkeresésére úgy reagált, hogy egyetértenek a bizottság azon céljával, hogy növeljék az Egyesült Államok versenyképességét és hogy az elektromos autók ellátási láncát helyben építsék ki. A Reuters beszámolója szerint a gyártó részéről hozzátették, hogy a megbeszélésen fel fogják vázolni mit is tesznek a cél érdekében.

Nő a nyomás a Fordon

Elkötelezettsége ellenére a Ford nem tudta elkerülni a kritikát az amerikai-kínai gazdasági rivalizálás közepette.

A vállalat februárban jelentette be, hogy a kínai CATL technológiáját használva fog akkumulátorcellákat gyártani egy új michigani akkugyárban. A bejelentés kritikát vont maga után az amerikai törvényhozók részéről, és Marco Rubio republikánus szenátor odáig ment, hogy a kormányzatot arra kérte, a kínai technológiával készült akkumulátorokkal szerelt e-autók után ne járjon a bőkezű állami támogatás.

A tavaly augusztusban elfogadott inflációcsökkentési törvény szerint akár 7500 dollár adójóváírás is járhat az elektromos autók vásárlóinak, feltéve azonban, hogy a járművet Észak-Amerikában szerelték össze, és akkumulátora megfelel a szigorú származási követelményeknek, melyek ellenösztönzik a kínai komponensek használatát.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink