Gyártók Leállította elektromos szedánja fejlesztését a Maserati

Leállította elektromos szedánja fejlesztését a Maserati

autopro.hu/P.B. | 2024.01.24 06:17

Leállította elektromos szedánja fejlesztését a Maserati

Fotó: Maserati Media Site

A Maserati leállította a Quattroporte Folgore elektromos limuzin fejlesztését. A modell megjelenését 2025-re jelentették be korábban, ez várhatóan nem lesz tartható. A GranTurismo és a Grecale eredetileg 2023-ra tervezett elektromos változatainak kiszállítása sem kezdődött még meg.

Hirdetés

Amint a Stellantis alá tartozó márka szóvivője az Automotive News kérdésére elmondta, az elektromos modell fejlesztésének leállítására azért került sor, mert „el kell kerülni az új autó teljesítményével kapcsolatos kockázatokat”. A döntés valószínűleg csak nemrég született meg: Davide Grasso márkafőnök még decemberben egy interjúban bejelentette, hogy a Quattroporte utódja teljesen elektromos lesz, és 2025 elején mutatják be.

Az olasz média szerint azonban immár az elektromos limuzin teljes üzleti modellje kérdéses. A Maserati arra kérte a beszállítókat, hogy ismét csökkentsék áraikat hat százalékkal, a beszállítók válasza azonban még nem ismert.

A jelentések azt sem említik, hogy a teljesen elektromos Quattroporte-utód melyik platformra épül. A modell jelenlegi, belső égésű motorral szerelt generációja 2013 óta van a piacon, és jelenleg csak egy hajtásváltozattal kínálják. Az elektromos járművek szegmensének nagy modelljeihez a Stellantis bemutatta az STLA Large-ot, amely legfeljebb 5,13 méter hosszú járművekhez készült. A jelenlegi Quattroporte azonban 5,26 méter hosszú – ráadásul, ha a Maserati egy csoportplatformot alkalmazna, valószínűleg nem magának kellene tárgyalnia a beszállítókkal.

Nehézkes az elektromos átállás

Az Automotive News értesülései szerint a Maserati GranTurismo és Grecale akkumulátoros elektromos verzióinak megjelenése is késik, a 2023-ra tervezett piaci bevezetésüket erre az évre halasztották. A szóvivő szerint az elektromos GranTursimo első szállítása már úton van, míg a Grecale elektromos SUV első példányait 2024 második negyedévében kell átadni a vásárlóknak.

Mint ismert, a Maserati a tervek szerint teljesen elektromos márka lesz 2030-ig, 2025-ig pedig minden modelljének lesz elektromos változata. Ez utóbbi cél a fentiek tudatában legalábbis ingatag.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Hirdetés

Kiemelt Partnereink