Gyártók Kvantumszámításokkal fejlesztené akkuit a Hyundai

Kvantumszámításokkal fejlesztené akkuit a Hyundai

autopro.hu/P.B. | 2022.01.24 09:17

Kvantumszámításokkal fejlesztené akkuit a Hyundai

Fotó: Hyundai

A Hyundai Csoport együttműködik a kvantum-számítástechnikára szakosodott amerikai IonQ céggel az elektromos autók akkumulátorainak fejlesztése érdekében. A cél a következő generációs akkumulátorok töltési és kisütési ciklusának optimalizálása, valamint tartósságuk, kapacitásuk és biztonságuk optimalizálása.

Hirdetés

A két cég kvantumvezérelt szimulációkkal, egész konkrétan az úgynevezett VQE algoritmusok segítségével szeretné a lítiumvegyületeket és kémiai reakcióikat tanulmányozni. A Hyundai szerint ez lesz az eddigi legfejlettebb kvantumszámítógépeken kifejlesztett akkumulátorkémiai szimulációs modell.

Ezzel várhatóan a korábbinál pontosabban lesznek képesek szimulálni és szabályozni az akkumulátoron belüli kémiai reakciókat a töltés és kisütés során. A Hyundai a kutatástól azt reméli, hogy új típusú anyagokhoz vezethet, amelyek olcsóbb és könnyebben gyártható akkumulátorokat tesznek lehetővé a jövőben.

Mindkét fél sokat vár az együttműködéstől

„Izgatottan várjuk, hogy beléphessünk a közelgő kvantumkorszakba, és kihasználhassuk a még hatékonyabb akkumulátor-tápellátásban rejlő lehetőségeket” – fogalmazott TaeWon Lim, a Hyundai Csoport ügyvezető alelnöke és anyagkutatási központjának vezetője.

„Mi, az IonQ-nál hiszünk küldetésünkben, hogy kvantumszámítógépeink folyamatos fejlesztésével megoldjuk a világ legbonyolultabb problémáit. Úgy látjuk, hogy a globális éghajlatváltozás az egyik olyan probléma, amelyet kvantumkémiai megoldásokkal segíthetünk leküzdeni” – mondta Peter Chapman, az IonQ elnök-vezérigazgatója.

A Hyundai a tervei szerint 2025-re már 560 ezer elektromos autót adna el, ennek érdekében a következő években legalább tizenkét új, elektromos modellt dob majd a piacra – írja az electrive.com.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink