Gyártók Kútba esett a napelemes autó ötlete?

Kútba esett a napelemes autó ötlete?

autopro.hu/F.M. | 2023.01.30 13:18

Kútba esett a napelemes autó ötlete?

Fotó: Lightyear

Végérvényesen búcsút mondhatunk a napenergiás járműmodellnek? Pénzügyi nehézségek miatt a holland Lightyear autógyártónak nemrég szüneteltetnie kellett első napelemes autójának gyártását. Most pedig csődöt jelentett.

Hirdetés

A Lightyear 0 december óta tartó gyártása anyagi okokból ismét parkolópályára kényszerült, osztotta meg a holland napelemes autó gyártója. Ezt a lépést – nyilatkozatuk szerint – az utód, a Lightyear 2-es fejlesztésére való koncentráció érdekében tették.

Csak pár nappal később közölte a Lightyeart fenntartó társaság, az Atlas Technologies, hogy csődöt jelentettek. Ezután a Lightyear az összes felé irányuló kifizetés felfüggesztését kérte, amit egy holland bíróság is jóváhagyott.

Végleg leállt a gyártás

A költséges Lightyear modell gyártása hivatalosan csak decemberben kezdődött. Havonta csak egy jármű gurult le a finn Valmet Automotive gyártósorairól, és 2023 első negyedében akarták felpörgetni a termelést, de ez már többet nem jöhet szóba. Eddig nem több mint tíz járműnek kellett volna elkészülnie. Ami a már leadott megrendeléseket illeti, a vállalat nem osztott meg információt.

A Lightyear 0 érdekességét a beépített napelem panelek jelentették, amelyek összterülete öt négyzetmétert tett ki. A vállalat számításai szerint ezek napi plusz 70 kilométer megtételére elegendő energiát tudtak volna az akkumulátorba tölteni. „Vezessen akár egy hónapig töltés nélkül” – hangzott a szlogen. A Lightyear 0 ára a tervek szerint 150 ezer euró lett volna, míg a Lightyear 2-t, mint olcsóbb modellt akarták a piacra bocsátani. Viszont már ez sem valósulhat meg.

Nem kedvező a csillagok állása

A Sion modell müncheni gyártója, a Sono is az üres kassza problémájával küzd. Az év elején olyan pénzszűkében voltak, hogy a weboldalukon kerestek vevőket: „8550 ember küzd most is egy szebb jövőért. Mi a helyzet veled?” A cél 3500 potenciális vevő bátorítása volt arra, hogy a megtakarításukat a következő Sion modellre költsék.

2023 január 24-ig a Sono weboldalán 1536 Siont rendeltek elő, a korábban bejelentett vásárlási szándékokkal együtt így 47 millió euró beérkezése várható – ami elegendő az anyagi szűk keresztmetszet áthidalására. Tehát a Sion háza táján még van remény – írja az efahrer.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink