Gyártók Küszöbön a Renault-Nissan egyezség?

Küszöbön a Renault-Nissan egyezség?

autopro.hu/V.M. | 2023.01.20 10:20

Küszöbön a Renault-Nissan egyezség?

Fotó: Nissan Global Newsroom

A japán Nissan és a francia Renault már akár február 1-én bejelenthetik együttműködésük megújítását célzó terveiket, pontot téve a hónapok óta tartó tárgyalások végére – közölték bennfentes források.

Hirdetés

A nevük elhallgatása mellett nyilatkozó források szerint a megállapodás részeként a Renault a japán partnerében birtokolt részesedését 15 százalékra fogja mérsékelni, ezzel kiegyenlítve a szövetségen belüli tulajdoni viszonyokat.

A kettő autógyártó egy korábbi halasztást követően decemberben kívánta ismertetni az új együttműködési terveket, azonban nem sikerült időben közös nevezőre jutniuk. A felek már egészen október óta intenzív tárgyalásokat folytatnak egymással.

Előrelépés több kérdésben

A tárgyalások több területre is kiterjednek. Ezek egyike a már említett tulajdoni viszonyok és a kapcsolódó befektetések. Itt a Nissan a partnere benne birtokolt 43 százalékos részesedésének jelentős csökkentését kívántja elérni – ami úgy néz ki sikerül is –, míg a Renault arra szeretné rávenni a japán OEM-et, hogy az fektessen be a jövőben megszülető, kizárólag elektromos autókkal foglalkozó üzletágába.

Egy másik fontos kérdés a technológiamegosztás, főként az elektromobilitás és az önvezetés területein. A kérdés főleg a Nissan vezetőit foglalkoztatja, akik a szellemi tulajdonjogok megfelelő kezelését kulcsfontosságúnak tekintik a vállalat versenyképessége érdekében.

Korábbi beszámolók szerint a Renault a közös fejlesztéseket hasznosítani kívánta a Geely-vel közös, belső égésű motorokkal foglalkozó (még meg nem született) üzletágában, a kérést azonban a Nissan elutasította. Mindazonáltal hírek szerint a többi vitás pontban a Nissan igazgatósága azóta elfogadta a Renault javaslatait.

Még kell pár rábólintás

Mielőtt a megállapodást bejelentenék, a Reuters-nek nyilatkozó források szerint a Renault és a Nissan képviselői azt még egyszer meg fogják vitatni Japánban, január 26-án. Ezt követően a tervezetet a kettő gyártó igazgatótanácsainak is el kell még fogadnia.

Ha mindkettő vállalat vezetése jóváhagyja a terveket, a hivatalos bejelentés legkorábban február 1-én, azonban mindenképpen február 9-e, a Nissan éves eredményeinek ismertetése előtt várható.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink