Gyártók Egy munkahely több száz millió forintért

Egy munkahely több száz millió forintért

autopro.hu/P.B. | 2023.07.17 04:20

Egy munkahely több száz millió forintért

Fotó: Kia Media

Az már korábban ismert volt, hogy új beruházásra szánja el magát az Egyesült Államokban a Kia az EV9 elektromos autója számára, hogy így jogosult legyen a támogatásokra a modell. Most az is kiderült, hogy 200 millió dollárt (mintegy 68 milliárd forint) fektet az üzembe a dél-koreai OEM.

Hirdetés

A Joe Biden által 2022 augusztusában aláírt amerikai inflációcsökkentési törvény (IRA) értelmében az elektromos autók kaphatnak maximális támogatást (adójóváírás), amiket Észak-Amerikában gyártanak és észak-amerikai eredetű ásványokat használnak az akkumulátoraik összeszereléséhez. Ez a törvény elsőre számos autógyártó nemtetszését vívta ki, azonban az aláírása óta több beruházást is bejelentettek már a gyártók az USA-ban.

A Kia azok között volt, akik sokat veszíthettek a törvénnyel: a Hyundai és a Kia együttesen a második legtöbb elektromos autót adták el az országban 2022-ben, csak a Tesla tudta megelőzni a dél-koreai konszern márkáit. Ahhoz, hogy a kedvező árakat és a népszerűséget fent tudja tartani a cég, lépnie kellett.

Már jövőre indulhat a termelés

A Kia korábban bejelentette, hogy új gyártósorokat alakít ki West Point-i üzemében az EV9 gyártásához – ezzel az EV9 lesz az első elektromos autó, amit a koreai OEM az USA területén gyárt. A beruházás mintegy 200 munkahelyet teremt Georgia államban, most pedig az is kiderült, hogy 200 millió dolláros beruházás keretében bővítik az üzemet. Egy új munkahely tehát egymillió dollárba, azaz mintegy 335 millió forintba kerül.

West Pointban az EV9 négy másik modell mellett készül majd. A Kia az idei év elején mutatta be új zászlóshajóját, egy szögletes és nagyméretű elektromos SUV-t, az EV9-et.

Georgia sokat profitál az új törvényből

Érdekesség, hogy az Egyesült Államokban Georgia az egyik olyan állam, ami kifejezetten sokat profitál az IRA-ból. A Rivian ötmilliárd dolláros üzemet épít az államban, míg a Hyundai Motor Group és az SK On decemberben bejelentette, hogy új akkumulátorgyártó üzemet építenek Georgiában a koreai autógyártó ellátására.

Utóbbi akkugyár a tervek szerint 2025-ben kezdi meg működését, és az érintettek becslése szerint több mint 3500 új munkahelyet teremt körülbelül 4-5 milliárd dolláros beruházással. Nem ez az első ilyen üzem az államban, 2022 januárjában az SK Innovation 2,6 milliárd dolláros beruházás keretében adott át akkumulátorgyárat a georgiai Commerce városában. Ott a Ford F-150 elektromos verziójához készülnek az akkuk.

Brian Kemp, az állam kormányzója elmondta, hogy több mint 22,7 milliárd dollárt fektettek be az autógyártók Georgiában 2020 óta, amivel több mint 28.400 munkahely jött létre az elektromos járművek ellátási láncában – írja az Automotive News.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink