Gyártók Kivezeti kínálatából a plug-in hibrideket az Audi

Kivezeti kínálatából a plug-in hibrideket az Audi

autopro.hu/P.B. | 2023.04.14 10:23

Kivezeti kínálatából a plug-in hibrideket az Audi

Fotó: Audi MediaCenter

Az alacsony és egyre csökkenő kereslet miatt megszünteti a plug-in hibridek forgalmazását az Audi Kínában. A részben elektrifikált modellek árusítása helyett a tisztán elektromos autókra fog koncentrálni a német gyártó.

Hirdetés

A Volkswagen Csoport prémium autógyártója, az Audi leállítja a plug-in hibridek értékesítését a kínai piacon, és ezentúl a belső égésű motorral szerelt és a tisztán elektromos autók értékesítésére koncentrál a világ legnagyobb egységes autópiacán. A cég ezt az értesülést megerősítette a Handelsblatt számára.

„A hálózatról tölthető hibridek piacát a hazai gyártókra hagyjuk” - mondta az újságnak a cég szóvivője. A döntés nem véletlen, elemzők szerint ugyanis 2020 óta a szegmensben a felére estek vissza az Audi eladásai Kínában.

Ezzel a németek lényegében kiszálltak a kínai piacról a plug-in hibridek szegmensében: a német gyártók konnektoros hibridjeinek piaci részesedése 34 százalékról mindössze hét százalékra csökkent. Ehelyett a helyi kínai gyártók mintegy 75 százalékos piaci részesedést értek el a plug-in hibrid szegmensben a hazai piacukon.

Nem népszerűek a plug-in hibridek

Németországban is nagyot esett a plug-in hibridek piaca az idei évbeni, miután 2023-tól átalakult az elektrifikált autók támogatása az országban. Az újautó-eladásokon belül 39 százalékkal csökkent a plugi-in hibridek száma az előző év azonos hónapjához képest, míg a piaci részesedés hat százalék volt a decemberi bő 22 százalék után.

Németországban persze továbbra is a német gyártók dominálnak: a Mercedes C-osztály áll az élen, megelőzve a Mercedes GLK-t és GLC-t. Ezt követi az Audi Q5 a harmadik helyen – írja az Automobilwoche.

Magyarországon nőtt a szegmens

Ahogyan arról az autopro.hu beszámolt, hazánkban az idei első negyedévben nőtt az újonnan forgalomba helyezett autók száma, és a növekedés a plug-in hibridekre is vonatkozott, sőt, az összpiacnál nagyobb mértékben gyarapodott ez a szegmens.

Míg összességében 1,2 százalékos volt a növekedés, addig a plug-in hibrid modellek piaca 12 százalékkal bővült az előző évhez képest. A tisztán elektromos autók az újautó-piac 5,5 százalékát, a plug-in hibridek pedig 4,8 százalékát adják Magyarországon.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink