Gyártók Kiterjeszti önvezető rendszere tesztelését a Tesla

Kiterjeszti önvezető rendszere tesztelését a Tesla

autopro.hu/V.M. | 2021.03.09 08:21

Kiterjeszti önvezető rendszere tesztelését a Tesla

Fotó: Pexels

A Tesla arra készül, hogy még több vásárlója számára tegye elérhetővé a Full Self-Driving, azaz teljes mértékig önvezető rendszer próbaverzióját – közölte Twitteren megjelent posztjában a cég vezérigazgatója, Elon Musk.

Hirdetés

Az Autopilot önvezető rendszer képességeit kitoló Full Self-Driving frissítés próbaverzióját 2020 októbere óta tesztelheti a Tesla tulajok egy szűk köre. Musk nemrég közölte, hogy hamarosan elérhetővé teszik a 8.2 számú szoftverfrissítést, aminek kipróbálására már a korábbinál kétszer több autótulajdonosnak fognak lehetőséget kínálni. A dollármilliárdos vállalatvezető hozzátette: a 8.3 verzióval már „valószínűleg” meg fogják tízszerezni a tesztelők számát. Musk ugyanakkor figyelmeztetett: „Továbbra is legyetek óvatosak”, amihez hozzátette, hogy a program egyre tökéletesebbé válik.

A Tesla folyamatosan fejleszti a tavaly ősz óta elérhető próbaverziót, amivel már hosszabb utak is megtehetőek komolyabb beavatkozás nélkül – írja az Engadget. Ugyanakkor ellentétben azzal, amit neve sugall, a Full Self-Driving nem teszi képessé autonóm, azaz teljesen önálló vezetésre a járművet. A normál Autopilottal összevetve csupán több terhet vesz le a vezető válláról, akinek továbbra is folyamatosan figyelemmel kell kísérnie a forgalmat és készen kell állnia a vezetés átvételére.

Jól halad a fejlesztés, meg nem is

A tesztelés kiterjesztése azt jelezheti, hogy a valós körülmények közti tesztelés által a Tesla mérnökei jól haladnak a rendszer hibáinak javításával, ugyanakkor úgy néz ki nem elég jól ahhoz, hogy az ígértnek megfelelően 2021 elejétől a Full Self-Driving mindenkinek elérhetővé váljon előfizetéses formában.

Musk először azt kérte, hogy akik szeretnék kipróbálni az új, 8.2-es próbaverziót, vegyék fel velük a kapcsolatot. Röviddel ezután azonban egy másik bejegyzésében azt írta, hogy a nagy igényre tekintettel tíz napon belül el fognak helyeznie egy „béta letöltése” gombot az autóik kijelzőjén.

Kiemelt Partnereink