Gyártók Kiszervezheti e-divízióját a Renault

Kiszervezheti e-divízióját a Renault

autopro.hu/P.B. | 2022.04.06 14:17

Kiszervezheti e-divízióját a Renault

Fotó: Groupe Renault Newsroom

Egyes hírek szerint a Renault egy spin-off cégbe, azaz egy, az anyacégből önállósodó vállalatba szervezné ki az elektromos járművekkel foglalkozó részeit. A sajtóértesülések szerint a Renault vezetése vizsgálja annak lehetőségét, hogy a céget két egységre ossza fel: a belső égésű motoros és elektromos autók üzletágára.

Hirdetés

A hírek szerint a kettéválás tervének ötlete a legmagasabb szintekről származik, ugyanis azt Luca de Meo vezérigazgató és Thierry Pieton pénzügyi vezérigazgató fedték fel egy múlt heti, elemzőkkel folytatott megbeszélésen. A Bloomberg beszámolója szerint a cég esetleges szerkezetátalakításáról már februárban szó esett. A lap szerint az elemzők továbbra is vizsgálják a spin-off lehetőségét.

Amennyiben megvalósul a terv, az a gyakorlatban azt jelentené, hogy a belső égésű és hibrid járművek üzletágat összevonhatják egy Franciaországon kívüli partnerrel. A tisztán elektromos tevékenységeket és technológiákat a Mobilize márka üzletágával egy külön franciaországi egységbe lehetne szervezni, ezt az egységet pedig akár már 2023-ban tőzsdére vihetné a Renault. A francia OEM nem kommentálta a Bloomberg értesüléseit.

Ez lassan már trend

Ahogyan arról az autopro.hu is beszámolt, a Ford nemrégiben kettéválasztotta a hagyományos hajtásokkal foglalkozó részét és az elektromos autókat gyártó divízióját Ford Blue és Ford Model e néven. Tehát nem a Renault lesz az első ilyen vállalat, amennyiben megvalósul a fent vázolt terv.

Az ilyen különválásokat elsősorban azzal szokták megindokolni a vállalatok, hogy így jobban koncentrálhatják az eltérő technikai hátteret igénylő üzletágakban a kutatást és a fejlesztést, ami növeli a gyártás hatékonyságát és csökkenti a költségeit.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink