Gyártók Két részre válik a Ford

Két részre válik a Ford

autopro.hu/P.B. | 2022.03.03 04:20

Két részre válik a Ford

Fotó: Ford MyNewsDesk

Átszervezi autóipari üzletágát a Ford: az amerikai OEM különválasztja az elektromos járművekkel kapcsolatos tevékenységeit a klasszikus belső égésű autóktól. Az autógyártó arra számít, hogy ez felgyorsítja az elektromos vezetésre való átállást.

Hirdetés

Bár nemrégiben az autopro.hu is beszámolt róla, hogy a Ford nem tervezi külön cégbe kiszervezni az elektromos járművekkel kapcsolatos tevékenységét, az a hír nem jelentette azt, hogy a vállalat égisze alatt ne különítené el élesebben a különböző részeket a Ford. Ez be is következett, külön-külön divízióba kerül az elektromos és a belső égésű motorral szerelt autók gyártása.

A Ford elektromobilitással foglalkozó divíziója a „Ford Model e” nevet kapta, míg a belső égésű motorral szerelt autókkal a „Ford Blue” részleg fog foglalkozni. A két egységnek új, saját menedzserei lesznek, és külön-külön számolnak be a vállalatvezetésnek.

Jim Farley a Ford vezérigazgatója szerint a lépéssel a vállalat célja, hogy ismét egy igazán nagyszerű, a világot megváltoztató vállalat legyen a Ford. „Különálló, de egymást kiegészítő üzletágakat hozunk létre” - jelentette be. 2023-tól mindkét részlegnek be kell számolnia a saját üzleti eredményeiről.

Változások a vezetésben

A Ford Európa jelenlegi vezetője, Stuart Rowley egyúttal „transzformációs és minőségügyi főigazgató” pozícióit is kap, amiben csoportszintű feladatokat kell ellátnia: neki kell gondoskodnia a minőség, a hatékonyság, a komplexitás és a költségstruktúra kérdéseiről az egész vállalaton belül. Emellett egyelőre marad az európai részleg vezetője is, de ebben a pozíciójában várhatóan hamarosan le fogják váltani, hogy új feladatára koncentrálhasson.

Az új Ford Model e egység élén Jim Farley vezérigazgató áll majd, aki egyben továbbra is a Ford Motor Company vezérigazgatója marad. A részleg termékfejlesztését Doug Field vezeti, valamint ő felel a Ford összes területére vonatkozó szoftverfejlesztésért és rendszerintegrációért.

A Ford szerint az üzleti területek felosztására vonatkozó döntést a korábbi elektromos járművek fejlesztése során szerzett tapasztalatok váltották ki.

Jobban kell koncentrálni az innovációra

A Ford azzal indokolta a különböző divíziók létrehozását, hogy „különböző megközelítésekre, tehetségekre és végső soron szervezetekre van szükség az elektromos és digitálisan összekapcsolt járművek és szolgáltatások fejlesztésének és gyártásának előmozdításához” - közölte a vállalat.

A döntést kifejezetten a kis csapatok munkája befolyásolta, akik „rugalmasan és koncentráltan fejlesztettek olyan járműveket, mint a Ford GT, a Mustang Mach-E és az F-150 Lightning pickup”.

Jim Farley szerint a Ford Model e lesz a Ford innovációs és növekedési központja – írja az Automobilwoche.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink