Gyártók Kiszáll a Renault a kínai együttműködéséből

Kiszáll a Renault a kínai együttműködéséből

autopro.hu/Sz.N. | 2020.04.14 15:21

Kiszáll a Renault a kínai együttműködéséből

Fotó: Renault Media Site

A hanyatló eladások miatt kiszáll a Renault a Dongfeng Motor Grouppal közös, veszteséges üzletéből. Lépésével a Renault a második nemzetközi autógyártó, mely az utóbbi években kiszáll a kínai vállalkozásából. 2018-ban a japán autógyártó, a Suzuki Motor eladta részesedését a Changan Automobillal közös vállalkozásban.

Hirdetés

A Renault továbbra is jelen lesz az ázsiai országban más vállalkozásokkal, de a világ legnagyobb járműpiacán a Dongfenggel való együttműködése volt a legjelentősebb személyautó üzlete.

2019-ben a közös cég csupán 18.607 autót értékesített, mely bőven az éves 110 ezres gyártókapacitás alatt van, amivel így több mint 212 millió dolláros működési veszteséget generált.

Portfólióváltás jön

A Dongfeng -mely így megszerzi a Renault 50 százalékos részesedését a közös vállalatban-, célja módosítani és felsőbb kategóriás modellekre fogja cseréli a meglévő autóterveket, valamint felhagy a Renault márkájú autók gyártásával – jelentette be a kínai gyártó szóvivője. Kifejtette továbbá azt is, hogy csoportszinten is átszervezi majd a Dongfeng teljes vállalati struktúráját.

A kínai autóértékesítés folyamatos csökkenése a várakozások szerint idén tetőzik a koronavírusnak köszönhetően, mely további nyomást helyezett az autógyártókra azáltal, hogy nem tudtak jelentős piaci részvételt elérni Kínában.

A többi kooperáció nem áll le

A Renault a kilépésen túl bejelentette azt is, hogy a továbbiakban a Brilliance China Automotive Holdings-szal közös könnyű kereskedelmi járműveket gyártó üzletére helyezi a hangsúlyt. A tervek szerint 5 új modellt mutatnak be 2023-ig, melyeket más piacokra fognak exportálni.

A francia gyártó további célja, hogy a Jiangling Motors Corporation Grouppal közös vállalkozásában elektromos autókat gyártsanak.

A Renault és a Dongfeng nem szakad el teljesen, továbbra is folytatják az összekapcsolt járművek terén az együttműködést és együtt dolgoznak közös partnerükkel, a Nissan Motorral a motorok új generációjának megalkotásán.

„Új fejezethez érkeztünk Kínában. Az elektromos autók és könnyű kereskedelmi járművek előállítására kerül át a fókuszt, melyek a jövő tiszta mobilitásának és a Nissannal való hatékony együttműködésünknek hajtómotorja lesz”

– nyilatkozta a Reutersnek Francois Provost, a Renault Kínáért felelős elnöke.

Kiemelt Partnereink