Gyártók Kínai partnerséggel erősít a Stellantis

Kínai partnerséggel erősít a Stellantis

autopro.hu/V.M. | 2023.10.26 12:19

Kínai partnerséggel erősít a Stellantis

Fotó: Stellantis

A Stellantis stratégiai együttműködésre lép a kínai Leapmotor elektromosautó-gyártóval. A megállapodás részeként egy vegyesvállalatot is létrehoznak a felek.

Hirdetés

A mostani bejelentést megelőzően már többször is érkeztek hírek arról, hogy a világ egyik legnagyobb autógyártója, a Stellantis együttműködésről tárgyal a Leapmotorral, ezek a pletykák végül helytállónak bizonyultak.

A Stellantis mintegy 1,5 milliárd eurót fektet a Leapmotorba, ezzel 20 százalékos részesedést szerez a cégben, melynek egyik jelentős részvényesévé válik. A kínai vállalat igazgatótanácsába a Stellantis kettő főt delegálhat a jövőben.

Egy közös vállalat létrehozása szintén az egyezség részét képezi. A Leapmotor International vállalatának a Stellantis a maga 51 százalékos részesedésével többségi tulajdonosa lesz, és a vezérigazgatót is ő jelölheti ki. A vállalat exkluzív jogokkal fog bírni a Leapmotor termékeinek Kínán kívül forgalmazására és gyártására.

Így nyerhet teret a Stellantis

Kínán belül a Stellantis a partnere „elektromos autó ökoszisztémáját” fogja hasznosítani a modellpalettája elektrifikálása érdekében. A konszern eddig csak elhanyagolható részesedést szerzett a világ legnagyobb autópiacán, ahol most tőkekímélő módon próbál változtatni a helyzeten – ebben segíthet neki az új partnersége.

A Stellantis közleménye nem részletezi, hogy az együttműködés kínai ága pontosan mit takar, de gyanítható, hogy a Leapmotor technológiai megoldásainak átvétele szerepel a tervekben. Ezek között lehet az a villanyautós platform, amit a cég kifejezetten más autógyártók számára tervezett, és az idén mutatott be.

A Leapmotor 2022-ben mintegy 110 ezer elektromos autót értékesített. A világ első olyan, csak tisztán elektromos autókat gyártó vállalata, ami nagy léptékben alkalmazza az akkumulátorcellák közvetlenül karosszériába beépítését, a „Cell-to-Chassis” technológiát.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink