Gyártók Kínai hackerek fékezik a Teslát

Kínai hackerek fékezik a Teslát

autopro.hu/B.B. | 2016.09.22 06:30

Kínai hackerek fékezik a Teslát

Komoly biztonsági rést találtak a Model S-ben, illetéktelen kezek bizonyos eszközök felett az autó mozgása közben vették át az irányítást.

Hirdetés

Nem hiába sürgetik egyre inkább a kiberbiztonsági irányelvek kidolgozását az autógyártók és a döntéshozók. Kínai hackerek egy Tesla Model S felett vették át részben az irányítást: a központi vezérlőegység feltörésével a mozgó autó ablaktörlőit, világítását és napfénytetejét is vezérelni tudták. A jó szándékú támadók bizonyos feltételek mellett a tükröket és az üléseket is képesek voltak átállítani.

A kínaiak elmondása szerint húsz kilométeres távolságból a kocsi fékeit is befolyásolni tudták, bár míg a fent felsorolt eszközök sebezhetőségét nem, a fékekre vonatkozó kijelentést a gyártó már kétkedve fogadta.

A támadáshoz szükség volt arra, hogy az autó Wi-Fi hálózathoz legyen csatlakoztatva, a közvetlen kapcsolatot egy böngészőn keresztül lehetett létrehozni. A Tesla mindenesetre tíz nappal a kínai Keen Security bejelentése után egy új szoftverfrissítéssel orvosolta a kritikus hibákat.

Nem ez az első, és minden bizonnyal nem is az utolsó eset, amikor jogosulatlan hozzáféréssel manipulálnak távolról egy autót, az Automobilwoche szerint például 2015-ben egy Jeep felett vették át az uralmat informatikai szakemberek, akkor ezt követően 1,4 millió autó kell visszahívni.

Kiemelt Partnereink