Gyártók Kínai elektromos autói mentik meg a VW-t

Kínai elektromos autói mentik meg a VW-t

autopro.hu/P.B. | 2022.07.15 16:48

Kínai elektromos autói mentik meg a VW-t

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen Csoport eladásai az idei év első felében mintegy ötödével csökkentek az egy évvel korábbihoz képest – derült ki a július 15-én közzétett vállalati adatokból. Feltűnő az európai értékesítés meredek visszaesés, azonban a tisztán elektromos autók szegmensében Kína nagyot ment.

Hirdetés

A Volkswagen Csoport a második negyedévben globális szinten 22,4 százalékkal kevesebb autót adott, mint tavaly. A legdrasztikusabb visszaesés a közép- és kelet-európai régióban volt tapasztalható, ott 49,3 százalékkal csökkentek az eladások – ez a régió foglalja magába Oroszországot is.

Sok másik gyártóhoz hasonlóan márciusban a Volkswagen is felfüggesztette a kereskedelmet és a termelést Oroszországban, ezen felül a közelmúltban kifizetéseket ajánlott fel azon alkalmazottainak, akik az év végéig önként felmondanak a csoport orosz telephelyén.

Míg 2021-ben az oroszországi eladások a Volkswagen teljes értékesítésének csak körülbelül két százalékát tették ki, a háború zavarokat okozott Európa autóiparában az ellátási lánc szűk keresztmetszetein át az inflációig, amely hatással volt a szállításokra az egész régióban

A friss adatok szerint a Volkswagen nyugat-európai eladásai 25,7 százalékkal estek vissza a második negyedévben, míg Kínában és Amerikában mérsékeltebb, 16-18 százalék körüli visszaesés volt tapasztalható.

Egyre nagyobb az e-autók szerepe

A közlemény szerint akkumulátoros elektromos járműből 217.100-at adott el a Volkswagen Csoport, ami a teljes értékesítés 5,6 százalékát teszi ki – ez a viszonylag magas részesedés a kínai piacon elért remek eredménynek köszönhető.

Míg Európában a Volkswagen 16,5 százalékkal kevesebb elektromos autót adott el, mint egy éve, addig Kínában az eladások több mint kétszeresére nőttek. Az év első felében a Volkswagen megháromszorozta az elektromos autók eladásait Kínában, és már 63.500 darabot értékesített. Ennek ellenére az autógyártó messze elmarad a helyi versenytársaktól és a Teslától – jegyzi meg a Reuters.

Egy modell visz mindent

A Volkswagen Csoport a viszonylag jó elektromos eladásait különösen egy slágerterméknek, a Volkswagen ID.4-nek köszönheti: a modellből 66.800 darabot értékesítettek az év első felében, ezt követi az ID.3 26 ezer példánnyal, míg 24.700 eladott darabbal az Audi e-tron fért még fel a képzeletbeli dobogóra.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink