Gyártók Kínában gyártaná elektromos autóit a Faraday Future

Kínában gyártaná elektromos autóit a Faraday Future

autopro.hu/V.M. | 2021.01.28 14:18

Kínában gyártaná elektromos autóit a Faraday Future

Fotó: Facebook/Faraday Future

Az elektromos autókat fejlesztő Faraday Future kaliforniai startup kiszivárgott információk szerint Kínában építene egy évente több mint százezer jármű gyártására képes üzemet, ugyanakkor a kínai Geely-vel is tárgyalásokat folytat járműveinek bérgyártásról.

Hirdetés

Először a Reuters írta meg három bennfentes forrásra hivatkozva, hogy a Los-Angeles-i cég nemrég értesítette potenciális befektetőit arról, hogy egy „Tier 1” kínai városban építhet gyárat. Az egység kezdeti termelőkapacitása évi százezer autó lenne, ami arra enged következtetni, hogy egy későbbi kapacitásbővítés is tervben van. A vállalat az üzem mellett egy fejlesztőközpontot is létrehozna az ázsiai országban.

Kettő nyilatkozó szerint a Faraday Future ugyanakkor tárgyalásokat folytat a Zhejiang Geely Holding Csoporttal. A kínai vállalat nem csupán szerződéses gyártója lenne a kaliforniai partnere első, FF 91 jelölésű modelljének, ugyanis a konstrukció tökéletesítésében is segítséget nyújtana, illetve olyan intelligens technológiákkal szolgálna, mint az autonóm vezetés.

Nem egyértelmű az irány

A szivárogtatók által mondottak alapján felvetődik a kérdés, hogy a Faraday Future a saját és a bérgyártásra vajon egymás kiegészítőjeként vagy alternatívájaként tekint-e – írja az electrive.com. Az eredeti elképzelések szerint a 2017-ben bemutatott FF 91 gyártása 2019-ben kezdődött volna a vállalat saját, kaliforniai üzemében, az elhúzódó pénzügyi nehézségek azonban átírták a terveket.

Jia Yueting, a cég alapítója és vezérigazgatója végül 2019 nyarán lemondott. Ma a céget Carsten Breitfeld, a BMW egyik korábbi fejlesztője és a Byton egykori vezetője irányítja. A Faraday Future most januárban közölte, hogy jelenleg is forrásbevonáson dolgozik, hogy elkezdődhessen az FF 91 sorozatgyártása. A cég ígérete szerint a luxus elektromos autó gyártása körülbelül egy évvel a szükséges összeg összegyűlte után fog indulni.

Kiemelt Partnereink