Gyártók Kétmillió Toyota-vásárló adatai szivároghattak ki

Kétmillió Toyota-vásárló adatai szivároghattak ki

autopro.hu/V.M. | 2023.05.12 15:22

Kétmillió Toyota-vásárló adatai szivároghattak ki

Fotó: Toyota Europe Newsroom

A Toyota Motor autógyártó bejelentette, hogy mintegy 2,15 millió vásárlójának járműadatai voltak egy hiba folytán nyilvánosan hozzáférhetőek Japánban közel egy teljes évtizeden át.

Hirdetés

A gyártó közleménye szerint a hiba oka a felhőalapú adattároló rendszer egy rossz beállítása volt, mely 2013 novemberétől idén április közepéig állt fenn.

A hiba folytán illetéktelenek olyan adatokhoz nyerhettek hozzáférést, mint a járművek helyadatai, illetve a járművekbe szerelt eszközök azonosítószámai. Mindazonáltal nem érkezett jelentés az adatok rosszindulatú használatáról - közölte a Toyota.

Az incidens a T-Connect telematikai szolgáltatásra 2012 eleje és 2023 április 17-e között előfizetőket, továbbá a Lexus hasonló, G-Link szolgáltatásának felhasználóit érinti.

A Reuters beszámolója szerint a hiba feltárását követően az adatokhoz való hozzáférést blokkolták, valamint döntés született a Toyota Connected Corp által kezelt felhőalapú rendszerek átvizsgálásáról.

A mostani nem az első alkalom, hogy adatok szivároghattak ki a Toyota rendszeréből. A gyártó tavaly októberben jelezte, hogy a T-Connect 300 ezer felhasználójának adatai kerülhettek rossz kezekbe egy hiba folytán, az idei év pedig egy adatlopásról szóló hírrel indult.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink