Gyártók Később kezdi meg e-autója európai gyártását a Ford

Később kezdi meg e-autója európai gyártását a Ford

autopro.hu/V.M. | 2023.09.06 06:18

Később kezdi meg e-autója európai gyártását a Ford

Fotó: Ford

A Ford mintegy hat hónappal elhalasztja az elektromos Explorer modell kölni gyártásának megkezdését, mivel meg akarja várni, hogy rendelkezésére álljon a Volkswagen újgenerációs akkumulátora.

Hirdetés

Martin Sander, a Ford villanyautós üzletágának európai vezetője a müncheni IAA Mobility kiállításon beszélt a változásokról. Mint elmondta, az egykor a Fiestát készítő kölni üzemben az új tervek szerint 2024 nyarán kezdődik meg az Explorer gyártása.

A VW MEB platformjára épülő elektromos SUV tervezettnél későbbi gyártásba kerüléséről már érkeztek hírek. Korábbi értesülések szerint a csúszás oka az lehetet, hogy a VW akkumulátora nem felelne meg bizonyos előírásoknak – ez alapján feltételezhető, hogy a német gyártó újgenerációs energiatárolójánál már nem áll fenn ez a probléma.

Ugyanakkor az is lehetséges, hogy a Ford az új technológia nyújtotta nagyobb teljesítményre és hatótávolságra vágyik, amik az Explorert a gyártás halasztásának árán versenyképesebb termékké tennék.

Nem tudni mi lesz a dolgozókkal

Akárhogy is, a gyártás jelentős halasztása kérdéseket vet fel a Ford kölni munkahelyeivel kapcsolatban. Ezt illetően a lehetőségeket már elkezdték számba venni Sander szerint – írta meg a Reuters.

A Ford februárban már bejelentette minden kilencedik európai alkalmazott elbocsátását, ami 2300 kölni és aacheni pozíció megszüntetését is jelenti.

Magának a kölni telephelynek a jövője mindazonáltal biztosított. A Ford jelentős befektetéssel alakította át az évente 250 ezer jármű gyártására képes üzemet, előkészítve a tisztán elektromos modellek érkezését. Az Explorer után egy másik, szintén MEB padlólemezre épülő típus gyártása is kezdetét fogja itt venni, Sander szerint mindössze néhány héttel azután, hogy elrajtolt az Explorer összeszerelése.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink