Gyártók Később indulnak újra a Toyota észak-amerikai gyárai

Később indulnak újra a Toyota észak-amerikai gyárai

autopro.hu/V.M. | 2020.04.09 11:22

Később indulnak újra a Toyota észak-amerikai gyárai

Fotó: Toyota Press Room

Egy újabb autógyártó kényszerült a termelésszünet koronavírus miatti meghosszabbítására. A Toyota közölte, hogy az eddig tervezettnél később, legkorábban május 4-én fogja kezdetét venni az autók gyártása észak-amerikai üzemeiben.

Hirdetés

A japán vállalat korábban április 17-ig tartotta volna zárva kanadai és Egyesült Államokbeli egységeit, most azonban úgy néz ki, hogy a dolgozók csak kettő héttel később vehetik fel ismét a munkát. A gyártó a járványhelyzettel, illetve a kereslet visszaesésével indokolta döntését.

A Toyota arra kérte a ledolgozott órák szerint fizetést kapó gyári munkavállalóit, hogy a tíz munkanapos hosszabbításból kettőt vegyenek ki fizetett szabadságként, esetleg fizetés nélküli szabadságként, ha már nem rendelkeznek kivehető szabadnapokkal. A vállalat más alkalmazottjainál egyelőre nem merült fel a fizetés nélküli szabadság.

Ami viszont az 5000 fő kölcsönzött munkaerőt illeti, a Toyota egyelőre egyikőjüket sem foglalkoztatja tovább, a munkavállalói juttatásokat azonban még jó ideig fizetni fogja. Ezek a dolgozók munkanélküli segélyért is folyamodhatnak majd.

Máshol is romlik a dolgozók helyzete

A Honda és a Nissan korábban bejelentette, hogy több ezer amerikai alkalmazottjukat küldik fizetés nélküli szabadságra. Az Alabama, Ohio és Indiana államokban található gyáregységeiben mintegy 18,4 ezer embert foglalkoztató Honda egyik szóvivője úgy nyilatkozott, hogy április 12-ig tudják garantálni a bérek kifizetését. A japán autógyártó egységei május 2-án kezdhetik el ismét a termelést.

A Reuters cikkéből az is kiderül, hogy a Nissan nemrég tízezer, ledolgozott munkaórák szerint díjazott dolgozóját bocsátotta el átmeneti jelleggel az USA-ban. A vállalat az országban található gyáregységeit április végén szeretné újraindítani.

Nemrég a Tesla is fizetés nélküli szabadságolásokról, valamint fizetéscsökkentésekről döntött, amiről az autopro.hu beszámolt.

Kiemelt Partnereink