Gyártók Kényszermunkával vádolnak több nagy autógyártót

Kényszermunkával vádolnak több nagy autógyártót

autopro.hu/P.B. | 2024.02.02 12:47

Kényszermunkával vádolnak több nagy autógyártót

A kép illusztráció. | Fotó: Slovalco

Egy új emberjogi jelentés szerint számos autógyártó - köztük a General Motors, a Volkswagen, a Toyota és a Tesla - nem fordít elég figyelmet arra, hogy ne alkalmazzon kényszermunkát kínai ellátási láncaiban.

Hirdetés

Az ismert amerikai jogvédő szervezet, a Human Rights Watch jelentése szerint az alumínium beszerzésekor és felhasználásakor alkalmazhatnak kényszermunkát Kínában. Elsősorban Hszincsiang tartomány és az ott élő ujgur kisebbség lehet érintett, de más etnikai kisebbség tagjait is alkalmazzák kényszermunkára a jelentés szerint.

A jelentés szerint a tucatnyi autóalkatrészben felhasznált anyagot, az alumíniumot olyan programokban termelik és dolgozzák fel, ahol a dolgozók állítólag ideológiai neveléssel és korlátozott mozgásszabadsággal szembesülnek – a köznyelvben átnevelő- vagy kényszermunka-táboroknak is szokták nevezni az ilyen létesítményeket. A jelentés a vállalati nyilatkozatokon, a kínai kormányzati dokumentumokon, valamint a Human Rights Watch és más szervezetek korábbi kutatásain alapul.

Átláthatatlan eredet

A Human Rights Watch szerint a fő probléma, hogy a Hszincsiangból származó alumínium eredete nem követhető vissza, nem lehet tudni, pontosan hogyan dolgozzák fel az anyagot.

Nem kis mennyiségről van szó: a globálisan felhasznált alumínium kilenc, a kínai alumínium 15 százaléka származik Hszincsiang tartományból. Kína ugyan folyamatosan tagadja a táborok és a kényszermunka tényét, azonban a vádak időről-időre visszatérnek, többek között a Volkswagen is komoly vizsgálatot folytatott a közelmúltban – igaz, nem talál visszaéléseket saját ellátási láncában. A Toyota a jelentésre reagálva elmondta, hogy alaposan szemmel tartja a folyamatait, és kiemelt fontosságúnak tartja az emberjogi kérdéseket. A VW az említett vizsgálatra utalt, míg a GM, a BYD és a Tesla egyelőre nem reagált a The Detroit News megkeresésére.

Szakértők szerint 2019 és 2050 között a globális kereslet meg fog duplázódni az alumínium iránt az elektromos átállásnak köszönhetően.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink