Gyártók Nem alkalmaznak kényszermunkát a VW kínai üzemében

Nem alkalmaznak kényszermunkát a VW kínai üzemében

autopro.hu/P.B. | 2023.12.06 12:23

Nem alkalmaznak kényszermunkát a VW kínai üzemében

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen megbízásából a kínai Hszincsiangban található, vegyesvállalat által üzemeltetett VW-telephelyen végzett audit során nem találtak kényszermunkára utaló jeleket – közölte december 5-én az autógyártó.

Hirdetés

Az ellenőrzést a német Löning Human Rights & Responsible Business GmbH emberi jogi átvilágítási cég végezte. Az átvilágítás során helyszíni interjúkat végeztek, valamint a telephely 197 alkalmazottjának munkavállalói szerződéseit és fizetését is átvizsgálták.

„A kínai és a hszincsiangi helyzet, valamint az ellenőrzésekhez szükséges adatgyűjtés kihívásai jól ismertek” - mondta Markus Löning, a cég ügyvezető igazgatója közleményében, hozzátéve, hogy a megbízatást az urumcsi üzem alkalmazottaira korlátozták. Ezt az üzemet a Volkswagen és a SAIC helyi vegyesvállalata működteti.

Az év elején a Volkswagen befektetői követelték az autógyártótól, hogy vizsgálják át a gyár munkakörülményeit. Mint ismert, a régióban a jogvédők visszaéléseket dokumentáltak, beleértve a tömeges kényszermunkát fogolytáborokban. A pekingi vezetés ugyanakkor tagad minden ilyen visszaélést.

Nem jönnek jól a vádak a Volkswagennek

Az MSCI globális pénzügyi tanácsadócég 2022 novemberében „piros zászlóval” jelölte a Volkswagent a szociális kérdés kategóriájában a hszincsiangi kényszermunkára vonatkozó vádak miatt, ami arra késztetett néhány befektetőt, hogy a Volkswagen részvényeit dobják a portfóliójukból.

A Citi elemzői szerint a vizsgálat eredményei után az MSCI eltávolíthatja a megjelölést, ami után számos európai befektető térhet vissza a Volkswagenhez.

A Volkswagen közölte, hogy az auditot a nemzetközi emberi jogi elveken alapuló irányítási rendszerszabvány, az SA8000-nek megfelelően végezték. Ez a szabvány nyolc területet értékel, beleértve a gyermekmunkát, a kényszermunkát, valamint az egészséget és biztonságot is – írja a Reuters.

Tetszett ez a hír? Értesüljön elsőként a járműipari történésekről, iratkozzon fel az autopro.hu hírlevelére az alábbi linken!

Kiemelt Partnereink