Gyártók Kényes kérdés a technológia a Renault-Nissan számára

Kényes kérdés a technológia a Renault-Nissan számára

autopro.hu/V.M. | 2022.10.25 10:20

Kényes kérdés a technológia a Renault-Nissan számára

Fotó: Nissan Global Newsroom

Bennfentesek nyilatkozatai szerint a Renault és a Nissan szövetségének éppen folyamatban lévő átdolgozásában a technológia-megosztás kulcskérdéssé vált. A kiszivárgott információk szerint a területen nem kizárt a kooperáció mélyülése, ugyanakkor az ellen ható tényezők is vannak.

Hirdetés

A Renault és a Nissan nemrég hivatalosan is közölték, hogy tárgyalásokba kezdtek a Szövetség jövőjének maghatározása érdekében. A napirenden szerepel annak megvitatása, hogy a Nissan befektet-e a Renault új, e-autóknak szentelt vállalatába, illetve állítólag az is, hogy a Renault csökkentse a Nissanban birtokolt jelenleg 43 százalékos részesedését.

Utóbbi a tulajdoni viszonyok tekintetében egyenlőbb alapokra helyezné a francia-japán partnerséget. A Nissan a Renault 15 százalékát tudhatja magáénak – szavazati jogosultság nélkül –, és korábban napvilágot látott információk szerint a japán fél azt szeretné, hogy a partnere azonos szintre csökkentse a benne birtokolt tulajdoni részét.

Pénzügyeken túlmutató együttműködés

Kettő bennfentes a Reuters-nek most elárulta, hogy a szellemi tulajdonok megosztása csakugyan kulcskérdését képezi a folyamatban lévő tárgyalásoknak.

Egyikőjük megosztotta, hogy a Renault célja, hogy együttműködésük ne merüljön ki a pénzügyekben. „Ami számít az az, hogy a Nissan mit tesz hozzá szellemi tulajdon, mérnökök és közös projektek tekintetében” – fogalmazott a névtelenség mellett megszólaló bennfentes.

A másik nyilatkozó szerint ugyanakkor a Nissan óvatosan közelíti meg a jövőorientált technológiák, például az általa fejlesztett szilárdtest akkumulátorok technológiájának megosztását, a régebbi fejlesztések megosztását ugyanakkor kevésbé tekinti problémásnak.

Egy harmadik fél bonyolítja a dolgokat

Az tehát egyértelműen látszik, hogy a Renault részéről erős törekvés mutatkozik a mélyebb technológiai együttműködés megvalósítására, ami sikeres tárgyalásokat feltételezve ténylegesen változásokat hozhat a jövőben.

A képet azonban bonyolítja, hogy a francia kormány, ami a Renault-ban 15 százalékkal részesedik, ragaszkodik ahhoz, hogy a gyártó megőrizze technológiai előnyeit. A Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter által kinyilvánított igény aligha nem befolyásolni fogja, hogy a japán fél mennyire hajlandó megosztani saját fejlesztéseit.

A francia kormány álláspontjának súlyát mutatja, hogy a bennfentesek egyike szerint a pénzügyminiszter nyilatkozatát követően a japán kereskedelmi minisztérium a Nissan álláspontja felől érdeklődött.

A források szerint a Renault és a Nissan november 15-én fognak bejelentést tenni a tárgyalások eredményéről.

Tetszett ez a hír? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari hírekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink