Gyártók Jövőre éri utol az Audi ingolstadti gyára Győrt

Jövőre éri utol az Audi ingolstadti gyára Győrt

autopro.hu/P.B. | 2023.09.28 08:23

Jövőre éri utol az Audi ingolstadti gyára Győrt

Fotó: Audi MediaCenter

A tervek szerint 2024. január 1-jétől karbonsemleges működésre vált az Audi ingolstadti gyára. Ezt korábban két üzem – 2018-ban Brüsszel, 2020-ban Győr – érte el, de 2025-re az Audi öt gyárának is így kell működnie.

Hirdetés

Gerd Walker, az Audi termelésért és logisztikáért felelős igazgatósági tagja kiemelte, hogy „a környezet lehető leghatékonyabb védelme az Audi vállalati stratégiájában szilárdan rögzítve van.” Az ingolstadti telephely megújuló energiaforrásokra való átállásával jelentős lépést tesz a vállalat a szén-dioxid-semleges járműgyártásra irányuló célkitűzése felé. Az ambiciózus cél elérése érdekében az Audi négypilléres koncepciót valósít meg.

Az első pillérként a gyártó az energiahatékonyságot javítja telephelyein, amivel máris jelentősen csökkenthető a szén-dioxid-kibocsátás. 2022-ben például ezek az energiagazdálkodási intézkedések lehetővé tették, hogy az ingolstadti telephely több mint 35 ezer megawattóra energiát takarítson meg, és több mint ötezer tonna szén-dioxid-kibocsátást megspóroljon.

Emellett az Audi házon belül is termel megújuló energiát, ami a koncepció második pillére. Az ingolstadti üzemben jelenleg 23 ezer négyzetméternyi területen telepítettek napelemeket. Az Audi az elkövetkező években tovább növeli a saját maga által megtermelt energia részarányát valamennyi gyártóhelyén.

A koncepció harmadik pilléreként az Audi az energiabeszerzést is nettó szén-dioxid-semlegessé alakítja át – a cég 2012 eleje óta kizárólag zöld árammal gyárt autókat Ingolstadtban.

Nem szó szerint karbonsemleges az üzem

A negyedik és egyben utolsó pillérként minden olyan kibocsátást, amelyet az Audi még nem tud elkerülni (az eredeti szén-dioxid-kibocsátás maximum 10 százaléka), a legmagasabb minőségi szabványok, például a Gold Standard szerint tanúsított szén-dioxid-kibocsátási egységek megvásárlásával ellensúlyozzák.

A Mission:Zero környezetvédelmi program intézkedései túlmutatnak a dekarbonizáción, és a vízhasználat, az erőforrás-hatékonyság, valamint a biodiverzitás védelmének és megőrzésének kiemelt tevékenységi területeire irányulnak. Az Audi víziója egy körkörös gazdaság létrehozása, ahol az olyan erőforrásokat, mint a műanyagok, a víz és más nyersanyagok zárt ciklusokban használják fel.

Az Audi Hungaria Zrt. a magyar gazdaság meghatározó szereplője, hazánk egyik legnagyobb vállalata. A maroknyi csapattal elindult motorgyártás mára a világ legnagyobb motorgyárává fejlődött, ahol több mint 5 millió négyzetméteren 8000 motor készül naponta a Volkswagen konszern márkái számára. A győri üzemben 1998-ban indult az autógyártás, ma az Audi TT és Q3 modellek készülnek ott. A gyár 2001 óta saját műszaki fejlesztéssel is rendelkezik, továbbá 2005 óta Győrben működik Közép-Európa egyik legnagyobb szerszámgyára is, ahol szerszámok, gyártóberendezések készülnek az Audi szinte összes telephelye számára, valamint alkatrészek is a Volkswagen konszern egyes modelljeihez. A gyár 2013 óta az autógyártás teljes vertikumát lefedi.

Tetszett ez a hír? Iratkozzon fel hírlevelünkre az alábbi linken és értesüljön az elsők között a legfontosabb járműipari történésekről!

Kiemelt Partnereink