Gyártók Jövőre dől el, Magyarországon épül-e a VW akkugyára

Jövőre dől el, Magyarországon épül-e a VW akkugyára

autopro.hu/V.M. | 2021.10.12 14:17

Jövőre dől el, Magyarországon épül-e a VW akkugyára

Fotó: Volkswagen Newsroom

A Volkswagen 2022 első felében tervezi meghozni a döntést, arról, hogy hol építi fel kelet-közép-európai akkumulátorcella-gyárát. A szóba jövő országok között Magyarország is szerepel.

Hirdetés

A német autógyártó óriás idén jelentette be, hogy elektrifikációs stratégiája részeként akkumulátorcellák készítéséhez hat nagyméretű üzemet létesít Európában az évtized végéig. Ezek egyike Magyarországon, Lengyelországban, Szlovákiában vagy Csehországban fog felépülni.

A VW a 2027-ben megnyitandó gyártóüzemről nemrég közölte, hogy a következő év első felében tervez arról határozni, hogy pontosan hol fog az felépülni. A döntéshozás előtt értékelik az országok gazdasági viszonyait, e-mobilitási stratégiáját, valamint az állami támogatásokat.

A VW egy szóvivője azt is megosztotta, hogy a vállalat vezérigazgatója, Herbert Diess és technológiai igazgatója, Thomas Schmall október 11-én Csehországba utaztak, hogy találkozzanak a Škoda képviselőivel, valamint tájékozódjanak az ország elektrifikációs stratégiájáról.

Már idén döntést akartak hozni

Bár az OEM legutóbb azt is leszögezte, hogy a szóban forgó akkumulátorcella-gyárról szóló döntést nem halasztás eredményeként tűzték ki 2022 első felére, Karel Havlicek cseh iparügyi miniszter korábban ezt megcáfoló nyilatkozatot tett. „Azt feltételeztük, hogy az év végére fognak döntést hozni, most azonban azt 2022 közepére halasztották” – mondta el a Reuters megkeresésére.

Kiemelt Partnereink