Gyártók Jól meghízik a Porsche legújabb modellje

Jól meghízik a Porsche legújabb modellje

autopro.hu/P.B. | 2023.02.10 04:20

Jól meghízik a Porsche legújabb modellje

Fotó: Porsche Newsroom

A Porsche legújabb zászlóshajója 2027-ben fog bemutatkozni, és igazodva napjaink trendjeihez, egy hétüléses, luxus terepjáró lesz.

Hirdetés

A Porsche azt már korábban bejelentette, hogy egy elektromos SUV-n dolgozik, amely az ismert modellek mellett kerül piacra. Erről az újdonságról most megjelentek az első lehetséges műszaki adatok. A brit Autocar magazin információi szerint a SUV több mint öt méter hosszú lesz (a Cayenne hossza 4,93 méter), és a Premium Platform Electric (PPE) platformra épül majd.

A lap szerint 2027-ig nagy valószínűséggel frissítést kap a PPE. A fejlesztések közé tartozik a 920 voltos architektúra a még gyorsabb töltés és a villanymotorok olajhűtése érdekében. Sőt, a Porsche valószínűleg a cella-alváz koncepcióra támaszkodik az akkumulátor esetében, amely több mint 100 kilowattóra kapacitást és több mint 700 kilométeres hatótávot tesz lehetővé.

A jelenlegi vagy készülő elektromos Porschék közül a Macan és a Taycan is 800 voltos rendszerrel és akár 270 kilowattos töltési kapacitással rendelkezik. Nem világos, hogy a készülő, elvileg 920 voltos rendszerrel bíró modell mekkora töltési kapacitást kínál majd.

Az új modell a Porsche Cayenne és Porsche Macan sikerére kíván építeni, amik a gyártó két legkelendőbb modellje voltak az elmúlt két évtizedben. A K1 munkanéven futó autó ezt a trendet hivatott támogatni a sportosság és a hasznosság kombinációjával, amely a remények szerint két legnagyobb piacán, Észak-Amerikában és Kínában is vonzó lesz a vásárlók számára.

Kérdés a dizájn

Az egyelőre még meg sem nevezett modell alakjára és az alapvető dizájnelemeire még várni kell. Mivel hétüléses modellről lesz szó, ezért az utastérnek tágnak, és még hátul is magasnak kell lennie, így a karosszériaforma miatt valamivel magasabbra tevődik a súlypont.

Ugyanakkor állítólag a „terepjáró sportos értelmezéséről” lesz szó, és a modell terepre is alkalmas lesz – legalábbis az Autocar szerint. A Porsche új zászlóshajójának lehetséges versenytársa a BMW iX (igaz, csak ötüléses kivitelben) vagy a Mercedes EQS SUV (egy opcionális harmadik üléssorral) lehet.

Amikor megérkezik, ez lesz az ötödik elektromos meghajtású Porsche modell a Porsche Taycan, a jövő évben debütáló elektromos Macan, a 2025-ben esedékes elektromos Porsche Boxster/Porsche Cayman párosítás és a Cayenne 2026-ra várható elektromos változata után – írja az Autocar.

Érdekesnek találta ezt a hírt? Ne maradjon le a legfontosabb járműipari történésekről, iratkozzon fel hírlevelünkre ezen a linken!

Kiemelt Partnereink